Čtvrtek, 28. března 2024

Ulice pro lidi – alespoň jeden týden v roce

Ulice pro lidi – alespoň jeden týden v roce

Již pošesté si budou moci občané v celé Evropě i dalších částech světa vyzkoušet, jak vypadá pohyb městem bez auta - pouze na kole, pěšky či hromadnou dopravou. V neděli 16.9. totiž startuje další ročník Evropského týdne mobility, který vyvrcholí 22. září Dnem bez aut. Mezinárodní kampaň má především upozornit na neúnosnou situaci dopravy ve městech a propagovat její šetrnější formy, jako je obyčejná chůze či jízda na kole. V letošním roce se do kampaně zapojilo více jak 1500 měst z 34 zemí Evropy i světa, 75 z  nich také z České republiky. Téměř polovinu účastníků kampaně v ČR tvoří členská města a obce Národní sítě Zdravých měst (NSZM).

Zdravá města a obce připravují na celý týden stovky zajímavých akcí, které mají za cíl zvýšit zájem o alternativní způsoby dopravy, zvýšit bezpečnost silničního provozu a zlepšit povědomí o negativních dopadech intenzivní dopravy v centrech měst. Kromě toho již během celého roku realizují tzv. trvalá opatření např. na podporu bezbariérovosti či bezpečnosti dopravy.

Nové nízkopodlažní autobusy i stojany na kola

Řada měst v rámci kampaně realizuje také opatření, která budou zvyšovat bezpečnost a kvalitu dopravy i po jejím skončení. Ve Zdravém městě Kroměříž např. v letošním roce vybudovali další osvětlené přechody pro chodce, bezbariérové přechody a nakoupili dva nové nízkopodlažní autobusy MHD. Zdravá obec Velký Beranov pak umístí u budovy obecního úřadu a u dětského hřiště v centru obce stojany na kola. Všechny zastávky MHD budou nově opatřeny jízdními řády vytištěnými velkým písmem, tak aby informace byla lépe dostupná všem spoluobčanům.

Na zastupitelstvo pouze na kole

20. září budou mít ve Zdravém městě Litoměřice zastupitelé zvláštní den, čeká je totiž výjezdní zasedání v prostorách ZŠ Ladova. Tentokrát však pojedou od budovy radnice společně a na kolech. Jednání pak bude probíhat standardním způsobem a na pořad dne se dostanou všechny důležité body. 

Vyzkoušejte si MHD jeden den zdarma

Mezi tradiční akce pořádané městy patří také MHD zdarma. Občanům se tak nabízí unikátní možnost svézt se autobusem či tramvají zdarma a nechat v tento den auto doma. Vyzkoušet si tuto alternativu budou moci cestující např. ve Zdravých městech Strakonice, Brno, Litoměřice či v Uherském Brodě.

Města bez aut

Jak by mohla vypadat centra měst a obcí, kdyby v nich nejezdilo tolik aut a některé části by se proměnily v klidové zóny? Tak to bude k vidění např. ve Zdravém městě Letovice, kde bude ulice U parku patřit jen těm nejmenším.

Mládež hlídá rodiče – alespoň na silnici

Jak dospělí dodržují předpisy za volantem, budou sledovat studenti středních škol ve Zdravém městě Třebíč v rámci akce „Mládež a dopravní předpisy“. Zaměří se především na místa u rušných křižovatek, železničních přejezdů a v jednosměrných ulicích. Společné hlídky, tentokrát malých školáků a policistů, budou střežit také Zdravé město Varnsdorf.

Doprava a bezpečnost – společné téma Zdravých měst

Zdravá města, obce a regiony se mohou v tomto roce také zapojit do tzv. Společného tématu „Udržitelná a bezpečná doprava“, které na počátku roku 2007 vyhlásila Rada vlády pro udržitelný rozvoj. Cílem této iniciativy je realizovat co nejvíce tzv. místních akcí - aktivit, trvalých opatření - majících konkrétní dopad na podporu bezpečnosti a udržitelnosti dopravy. Více na www.nszm.cz.

STŘÍPKY Z AKCÍ  V RÁMCI EVROPSKÉHO TÝDNE MOBILITY 2007 (16.-22.9.)

16.9.

Ústí nad Labem bude v 15.30 odstartována velká jízda centrem města na kolečkových bruslích.

17.9.

Hodoníně bude zahájena celotýdenní výstava cyklistických map regionu a Den vzorného cyklisty za účasti hlídek MěP.

 

18.9.

V rámci akce „Děti na cestách“ se v Karviné budou na nejrušnějších městských křižovatkách žáci učit, jak se chovat na přechodech.

19.9.

Chrudimi proběhne kampaň na úsporu energie v dopravě a snižování emisí „Hledáme řidiče třídy A“ (Obdobná akce proběhne 20.9. v Karlových Varech).

20.9.

V rámci programu k propagaci městské hromadné dopravy budou v Brně slavnostně představena nová nízkopodlažní vozidla, která letos rozšíří vozový park DPMB, a. s. – kloubový autobus a první tramvaj designu Porsche v Brně.

21.9.

Desné proběhne prezentace první veřejné nabíjecí stanice pro automobily i elektrické invalidní vozíky. V Prostějově předají nové jízdní kolo v rámci vyvrcholení kampaně „Na kolo jen s přilbou“, ke které se Prostějov letos připojil již třetím rokem. Šťastným odměněným vítězem či vítězkou se stane ten, kdo přijede jako první do vylosované školy na kole a s přilbou.

Podrobný program zapojených měst naleznete na www.nszm.cz.

Do kampaní ETM a DBA se letos zapojují nebo ji podpoří tato Zdravá města a obce:

Boskovice, Brno, České Budějovice, Desná, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Karlovy Vary, Karviná, Kostelec nad Orlicí, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Přeštice, Příbram, Říčany, Strakonice, Telč, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Varnsdorf, Velké Meziříčí, Velký Beranov, Vsetín,  Bolatice, Česká Lípa, Kopřivnice, Prostějov.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů