Pátek, 29. března 2024

Uherskobrodská vodní elektrárna je po opravě opět v provozu

Uherskobrodská vodní elektrárna je po opravě opět v provozu
UHERSKÝ BROD - Malá vodní elektrárna na řece Olšavě v uherskobrodské části Těšov již opět vyrábí elektrickou energii. Zařízení bylo mimo provoz od roku 2002, letos ho Povodí Moravy (PMO) opravilo. Zkušební provoz začal v těchto dnech. Na dotaz ČTK to uvedl David Fína z PMO. Oprava si vyžádala asi osm milionů korun.

Elektrárna u vahadlového jezu vznikla v roce 1995. Od počátku se ale potýkala s provozními problémy, které vyvrcholily úplným odstavením z provozu.

Rekonstrukce, na kterou PMO získalo část peněz z evropských zdrojů, byla technologicky náročná. Stavební práce byly totiž z větší části prováděny pod vodou. Rekonstrukce spočívala jak v úpravách stavební části objektu, tak i v instalaci zcela nového technologického zařízení. Generátor uherskobrodské elektrárny má výkon 70 kW.

Elektřinu začne ještě v letošním roce dodávat ve Zlínském kraji do rozvodné sítě také další malá vodní elektrárna. Zařízení nyní vzniká u jezu na řece Vláře u Bohuslavic nad Vláří na Zlínsku. Investorem je obec. Celkové náklady na výstavbu elektrárny činí asi devět milionů korun, část prostředků obec získala ze zdrojů Evropské unie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů