Čtvrtek, 28. března 2024

Hlavní město Praha již několik měsíců v tichosti pracuje na přípravě nového územního plánu

Hlavní město Praha již několik měsíců v tichosti pracuje na přípravě nového územního plánu


Zelený kruh proto vyzývá všechny pražské městské části k aktivní spolupráci s občany.

Do procesu navrhování a schvalování nového územního plánu by měli být co nejvíce zapojeni samotní občané města. Čím více občanů se do přípravy územního plánu zapojí, tím kvalitnější bude výsledný dokument a tím menší bude v budoucnu množství nespokojených občanů. Hlavní město Praha však doposud o procesu přípravy nového územního plánu nezahájilo žádnou veřejnou diskusi ani informační kampaň.

V květnu letošního roku započal proces tvorby nového územního plánu Prahy, který by měl trvat do konce roku 2010, tedy do konce volebního období stávajícího pražského Zastupitelstva. Zpracovatelem územního plánu je Útvar rozvoje hlavního města Prahy. Územní plán na dlouhá léta (2010−2020) zásadně ovlivní podobu našeho hlavního města.  „Tak důležitý koncepční dokument, jakým je územní plán, by neměl vznikat jen centrálně na celopražské úrovni, jeho příprava nesmí zůstat pouze v rukou několika málo vybraných odborníků. Je velmi důležité, aby se o něm vedla rozsáhlá celospolečenská diskuse, a to i v jednotlivých městských částech,“ říká Kateřina Ptáčková z Legislativního centra Zeleného kruhu. Z tohoto důvodu vyzvala asociace ekologických organizací Zelený kruh všechny městské části, aby zahájily o přípravě územního plánu veřejnou diskusi a zapojily do ní své občany.

Městské části mají řadu možností, jak veřejnost do přípravy územního plánu zapojit. Mohou prostřednictvím svých tiskovin, zpravodajů a internetových stránek zpřístupnit občanům informace o postupu přípravy územního plánu, o tom, kdy, kde a jak mohou vyjádřit své podněty a připomínky. Mohou založit diskusní fóra k tomuto tématu, uspořádat mezi občany anketu na téma jejich představ o podobě městské části, mohou podporovat své občany v tom, aby své podněty a připomínky uplatňovali. Aktuálně, do konce měsíce října, mohou městské části také samy zasílat základní podněty k novému územnímu plánu jeho zpracovateli - Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Zelený kruh vyzývá MČ, aby využily této možnosti a ve svých podnětech k novému územnímu plánu akcentovaly především ochranu přírody, rekreační funkci území, zajištění co nejvyššího podílu zeleně a veřejných prostor a kvalitního životního prostředí. Postup města při přípravě nového územního plánu bude Zelený kruh nadále sledovat.

Kontakty:

Zelený kruh, Kateřina Ptáčková, katerina.ptackova@zelenykruh.cz, 724 11 27 82.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů