Úterý, 16. dubna 2024

Na Šumavě se bude bivakovat ve volné přírodě

Na Šumavě se bude bivakovat ve volné přírodě

Šumavský národní park připravuje zřejmě už pro příští letní sezonu novinku pro příznivce turistiky a nocování v přírodě mimo kempy. Lidem, kteří se umějí chovat v krajině a jsou k ní ohleduplní, chtějí správci parku umožnit asi na šesti až sedmi místech bivakování přímo v přírodě. Řekl to ředitel národního parku František Krejčí.
"Je to hlavně myšleno pro takové spíš vysokohorské turisty, kteří chodí pěšky s batohem na zádech, všechno si nesou s sebou. Potřebují v krajině jen přenocovat, přitom se chovají většinou slušně, tak aby nemuseli nocovat v kempech mezi auty," popsal ředitel. Pobyt na každém místě by měl být omezen na jednu, maximálně možná na dvě noci," řekl.
Trasa s místy k bivakování by podle něj měla měřit kolem 120 kilometrů a povede od západu k jihu středem Šumavy. Na projektu se zatím pracuje. Zatím není jasné, jak budou jednotlivá místa pro přenocování vypadat. Měla by být minimálně vybavena. Rozhoduje se, zda tam budou například chemické toalety, odpadkové koše a podobně. Jisto mají autoři projektu v tom, že trasa má být jen pro pěší, na nocovištích nebudou smět být auta. Správci parku přiznávají, že tímto projektem do jisté míry legalizují některá místa, kde už nyní část turistů zatím neoprávněně nocuje.
"Bude vydán propagační materiál, kde bude popsán provoz a režim těch míst," řekl ředitel parku.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů