Pátek, 29. března 2024

Silničáři vymění zdarma okna za protihluková

Silničáři vymění zdarma okna za protihluková

BÍLINA - Léta je obtěžoval hluk a prach od projíždějících aut. Nyní se bílinští obyvatelé podél silnice I/13 konečně dočkají zlepšení.

Ředitelství silnic a dálnic jim totiž vymění okna směrem do frekventované silnice za plastová. Ta v bytech podél silnice výrazně sníží hlučnost a prašnost. A žádná z těchto domácností za výměnu nebude muset zaplatit ani korunu. Vše zaplatí stát.

Výměna oken v Bílině ho přijde na 8, 4 milionu korun. Jak vysvětlil Renné Komínek, ředitel chomutovského ředitelství silnic a dálnic, důvodem výměny oken jsou výsledky měření hlučnosti a prašnosti hygieniků. Ti zařadili bílinský úsek silnice I/13 do své studie míst, kde by měla být udělána nápravná opatření. Ředitelství silnic a dálnic tak tímto krokem vlastně dodržuje zákon o ochraně veřejného zdraví.

„S výměnou se již začalo. Nejprve bylo nutné obejít lidi, zda nová okna chtějí. Výměna by měla být hotová do konce listopadu,“ říká Komínek. Dodal, že mnohé domácnosti již plastová okna měly, ale ne tolik protihlukové, záleželo tedy jen na nich, zda je chtějí vyměnit za opravdu kvalitní a splňující přísná protihluková opatření.

Bílinský starosta Josef Horáček tento krok silničářů velmi vítá. „Již dříve jsme dělali měření hlučnosti na tomto úseku. Udělal se tedy nový povrch, který hlučnost snížil, ale s prachem byl problém pořád. Oni sami si provedli měření a něco jim tedy vyšlo a vymění okna za plastová podél celého úseku třináctky. Lidem ubyde plno starostí. Jsem strašně rád, že k tomu takto přistoupili,“ pochvaluje si Horáček, který si od obyvatel podél této silnice vyslechl již mnoho stížností.

V Bystřanech, jejichž obyvatele také obtěžuje blízkost frekventované silnice, by se v příštím týdnu měla začít stavět protihluková stěna. „Stavbu jsme již předali. Přijde na 42, 4 milionu korun,“ upřesnil Komínek. Protihluková stěna, na kterou Bystřanští čekají již pět let, by měla být dokončena v červnu příštího roku. Na zhotovitele stavby proběhlo výběrové řízení již v srpnu, jedna z firem, které neuspěly, se však proti rozhodnutí odvolala. „Tím se termín začátku stavby posunul o 1,5 měsíce,“ vysvětluje bystřanský starosta Ivan Vinický. Zdůraznil potřebu stěny právě kvůli překročení povolených hranic hlučnosti.

Stěna by měla začínat na mostě ve směru od Teplic a končit za odbočkou na Staré Bystřany. Její délka bude asi kilometr. Druhá část stěny pak vyroste u obce Kozlíky a bude dlouhá 2 kilometry.

Ředitelství silnic a dálnic již dříve odhlučnilo vybrané domácnosti v Bořislavi, které projevily zájem. Na domech stojících u silnice nechalo na náklady státu vyměnit nevyhovující okna za nová protihluková. Bořislaví stále projíždějí stovky kamionů denně.

Nejúčinnějšího opatření proti hlučnosti a prašnosti se však dočkalo Dubí. Odklon kamionové dopravy potěšil především obyvatele podél silnice E 55. Bez problémů si již mohou vyvětrat, aniž by dýchali zplodiny a museli na sebe křičet.


JANA ŠIMKOVÁ

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů