Čtvrtek, 18. dubna 2024

MŽP odstraní z kasáren v Olomouci staré ekologické zátěže

MŽP odstraní z kasáren v Olomouci staré ekologické zátěže

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nechá v následujících čtyřech letech odstranit z bývalých kasáren v olomoucké městské části Neředín staré ekologické zátěže. Sanace si vyžádá 16,5 milionu korun, řekl dnes ČTK mluvčí MŽP Jakub Kašpar. Areál, ve kterém dříve sídlila sovětská armáda, patří městu. Radnice ho chce přebudovat na technologický park.

Ministerstvo svěří zakázku na základě výsledku veřejné obchodní soutěže společnosti Earth Tech CZ. Její pracovníci musejí z kasáren odstranit mimo jiné zeminu a stavební konstrukce kontaminované ropnými látkami a těžkými kovy. Znečištění areálu má na svědomí sovětská armáda, která kasárna využívala jako automobilový opravárenský podnik.

"Přípravné práce firma zahájila začátkem října, vlastní sanační práce začnou v průběhu příštího týdne," uvedl mluvčí. Doplnil, že firma má ekologické zátěže odstranit do konce roku 2011. Další dva roky bude areál monitorovat.

Sanace starých ekologických zátěží navazuje na investici radnice, která nechala v uplynulých měsících v kasárnách mimo jiné zdemolovat několik desítek zdevastovaných objektů. "Akce si vyžádala zhruba 40 milionů korun. Většinu nákladů uhradí dotace z EU," řekl ČTK náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

V poslední fázi chce radnice vykoupit sousední pozemky, jež patří soukromým vlastníkům, a zasíťovat areál. Zda a kdy se do této etapy město pustí, zatím není rozhodnuto. Radnice zatím neví, jestli se s majiteli pozemků dohodne.

Olomouc získala kasárna před třemi roky od státu formou bezúplatného převodu. Cílem města je přebudovat areál na technologický park.

www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů