Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodní elektrárna bude vyrábět energii už od úterý

Vodní elektrárna bude vyrábět energii už od úterý

ZLÍNSKO - Už jenom tři dny zbývají do spuštění malé vodní elektrárny, kterou postavili v Bohuslavicích nad Vláří na Luhačovicku. V úterý bude totiž zahájený zkušební provoz a elektřina z elektrárny na jezu se poprvé dostane do sítě.

„Energii budeme dodávat firmě E.ON. Teď už jen vyřizujeme licenci na prodej elektřiny,“ řekl starosta Bohuslavic  Jiří Slovák. Za utržené finance splatí obec dvouapůlmilionový úvěr, který si na stavbu vzala. „Po jeho splacení poputují peníze za elektřinu do rozpočtu obce,“ informoval Slovák.

Ke spuštění vodní elektrárny se obyvatelé staví kladně. „Je to určitě přínosné. Jsou tady optimální podmínky pro provoz. Navíc její spuštění představuje i finanční injekci do obecního rozpočtu,“ mínil například Josef Bařinka. Podle starosty však vybudováním výrobny elektřiny plány obce nekončí.

„Chtěli bychom v kulturním domě vybudovat školicí středisko, kde by se konaly přednášky a semináře o obnovitelných zdrojích energie spojené s prohlídkou elektrárny,“ popsal Slovák. Dodal také, že pokud se nová vodní stavba osvědčí, rádi by v obci zbudovali další.

Slavnostní zahájení provozu nové elektrárny pro obyvatele Bohuslavic i hosty z okolí je připraveno na třiadvacátého listopadu.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů