Pátek, 19. dubna 2024

Kraj uvolní statisíce korun na třídění odpadu

Kraj uvolní statisíce korun na třídění odpadu

KARLOVARSKÝ KRAJ - Z projektu jednoznačně vyplývá, že české domácnosti stále častěji svůj odpad třídí.

Devět set tisíc korun. To je částka, kterou rozdělí Karlovarský kraj mezi osmnáct škol a pět měst v rámci projektu na třídění odpadů. Peníze jsou určené na zakoupení nádob na recyklaci a akce spojené s projektem Školy odpadům v patách. Na Sokolovsku se příspěvků dočkají základní školy v Chodově, Horním Slavkově, Kynšperku nad Ohří a Sokolově. Z měst to jsou Rotava a Loket.

„Školy v kraji získají dohromady 230 tisíc korun. Dalších 700 tisíc si pak mezi sebou rozdělí města,“ informoval radní kraje pro oblast životního prostředí Luboš Orálek. „Jedná se o města, která zažádala o prostředky na aktivity spojené s tříděním odpadů,“ pokračoval Orálek.

Společný projekt Karlovarského kraje se společností Eko-Kom byl zahájen v roce 2005 a má podpořit třídění komunálního odpadu v obcích. V minulém roce  společnost  obcím v kraji  zaplatila  nové kontejnery na vytříděné odpady a podpořila další aktivity za celkem 2,5 milionu korun.

Podle odhadu společnosti Eko–Kom by v Karlovarském kraji  letos mohli lidé vytřídit 22,7 kilogramu odpadu na osobu za kalendářní rok. To by bylo o 1,6 kilogramu více než v minulém období.

Motivací pro jednotlivé obce je soutěž v třídění a odměňování těch nejlepších. Loni to mezi malými obcemi byl například Boží Dar, mezi velkými městy pak Aš. „V letošním roce  uvolní kraj a Eko–Kom na podporu třídění odpadu dohromady 5,9 milionu korun,“ uvedl Orálek. „Předpokládám, že podobně tomu bude i v příštím roce,“ doplnil s tím, že společnost z celkové sumy platí většinu, a to 4,4 milionu. Zbytek hradí kraj.

„Kromě konkrétních částek kraj spolufinancoval takzvaný startovací balíček, další peníze uvolníme například na ekologickou výchovu ve školách nebo odměny obcím, které se umístí v soutěži Liga odpadů,“ dodal na závěr Orálek.


Milan Hloušek

MOJE KARLOVARSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů