Čtvrtek, 28. března 2024

Rekreanti v Ústí poplatek za odpad platit nebudou

Rekreanti v Ústí poplatek za odpad platit nebudou

ÚSTÍ NAD LABEM - Novou vyhlášku o poplatku za komunální odpad vydá zřejmě s účinností od příštího roku město Ústí. „Radní s předloženým zněním souhlasili, s konečnou platností ale rozhodnou v prosinci zastupitelé,“ uvedl mluvčí města Milan Knotek.

Ústečané budou i nadále platit za odpad poplatek 500 korun ročně. Polovinu této částky musí uhradit do konce března, zbytek do posledního září. Poplatek ze staveb k rekreaci návrh nové vyhlášky odpouští.

Až do loňského roku chataři a chalupáři platili za svůj rekreační domek na území města také 500 korun. Mnozí se ale bouřili, že poplatek odvádějí dvakrát, jednou jako trvale bydlící, podruhé jako rekreanti. Město navíc nemá databázi víkendových sídel, takže ani nemohlo kontrolovat a postihovat neplatiče.

Vybraná částka byla malá, činila jen přes 100 tisíc korun.

Proto Ústí tuto povinnost novelou vyhlášky od letoška zrušilo.

To se ale nelíbilo ministerstvu vnitra. Ministerští úředníci tvrdili, že ústecká vyhláška diskriminuje trvale bydlící občany, když oni platit musí a ti, co se zde rekreují, nikoliv.

Město s tím sice nesouhlasilo, ale přesto se rozhodlo vyhlášku přepracovat. Hrozilo totiž, že ji ministerstvo pozastaví a Ústavní soud zruší. Pak by ale magistrát nesměl vybírat poplatek za odpad ani od Ústečanů, čímž by město přišlo o příjem přes 40 milionů korun. „Loni bylo od nich vybráno 42,2 milionu korun,“ potvrdil Knotek.

Ústí nově chce poplatek za odpad ze staveb k rekreaci nikoli zrušit, ale jen odpustit. To už prý ministerským úředníkům nevadí.

„Znění nové vyhlášky jsme s ministerstvem vnitra projednali,“ potvrdil tajemník magistrátu Milan Zemaník.
 Jitka Hadašová

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů