Pátek, 29. března 2024

Břehy Nizozemska a Anglie bičuje vítr, hladina moře stoupla o tři metry!

Břehy Nizozemska a Anglie bičuje vítr, hladina moře stoupla o tři metry!

Prudká bouře ženoucí vodu ze Severního moře proti pobřeží donutila Nizozemsko a Británii použít své protipovodňové zábrany, evakuovat tisíce lidí z ohrožených oblastí a přepravit do bezpečí stovky pracovníků na ropných plošinách v Severním moři. Na pobřeží Nizozemska a ve východní Anglii bouře vyvrcholila dnes dopoledne a vážným záplavám se podařilo zabránit. Pomalu se začíná obnovovat i těžba ropy v Severním moři.

Varování před přívalovými vlnami bylo vyhlášeno pro celé pobřeží Nizozemska. Okolo půlnoci byl průliv do rotterdamského přístavu uzavřen dvěma obřími, více než 200 metrů dlouhými protipovodňovými hrázemi, které byly dobudovány v roce 1997 a dosud byly zkoušeny jen při cvičných poplaších.

Voda hráze nepřekonala

Vlnám se nepodařilo hráze překonat a pozvolna ustupují, avšak největší přístav v Evropě, který je hlavním centrem přepravy ropy a dalších komodit, má zůstat uzavřen až do večera, což ovlivní asi 60 lodí. Před vlnami byly zavřeny také zdvižné hráze Oosterschelde a Hartel, země však již postupně zábrany opět otvírá.

Nizozemský meteorologický úřad očekával, že vítr bude dosahovat rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině. Zastaveny byly i některé trajekty na ostrovy severozápadně od nizozemského pobřeží.

V Londýně se už ve čtvrtek večer kvůli bouři sešel výbor pro nouzové situace za předsednictví premiéra Gordona Browna. Nejnaléhavější varování před možnými povodněmi bylo vydáno pro pobřeží východní Anglie, především pro hrabství Kent a Norfolk.

Policisté v ohrožených oblastech obešli všechny domy a vyzvali obyvatele, aby je opustili, nebo aby se alespoň uchýlili do vyšších pater, pokud nemají kam jít. Stovky rodin se přesunuly do škol a dalších náhradních útulků. Dálnice a silnice vedoucí po pobřeží úřady z preventivních důvodů uzavřely. Od poledne se ale už část obyvatel mohla začít vracet do svých domovů.

Hladina vody na východoanglickém pobřeží dopoledne stoupla o 275 centimetrů nad normál a způsobila lokální záplavy v Great Yarmouthu v hrabství Norfolk. Podle britských meteorologů je to ale méně, než očekávali. Na pláži u Great Yarmouthu bylo dokonce spatřeno několik jedinců, kteří využili velkých vln k surfování.

Úřady během dne povolily otevřít i velkou protipovodňovou zábranu na Temži před Londýnem, kterou nařídily z preventivních důvodů v noci zavřít. Zařízení má zabránit opakování situace z roku 1953, kdy mohutná přívalová vlna připravila na pobřeží Británie a Nizozemska o život na 2000 lidí.

Uzavřeno devět plošin

Bouře přiměla úřady také k evakuaci pracovních ropných plošin a plošin na těžbu plynu v Severním moři. Uzavřeno bylo nejméně devět plošin, které produkují několik stovek tisíc barelů ropného ekvivalentu denně. Odpoledne však byly již některé plošiny opět uvedeny do provozu. Norská společnost StatoilHydro, která je největším provozovatelem plošin v norské části Severního moře, uvedla, že škody kvůli ztracené těžbě budou nižší, než se firma obávala.

Odpoledne dorazila bouře na pobřeží Německa, avšak nebyla tak silná, jak se úřady původně obávaly. Přesto byl uzavřen přístav v Hamburku a zastavena lodní doprava na Východofríské ostrovy.

Námořní a hydrografický ústav v Hamburku se obával, že kdyby vítr natlačil masu vody do nálevkovitého ústí Labe, mohlo by to způsobit velké záplavy i hlouběji ve vnitrozemí a v ústí Labe by se hladina mohla zvednout až o dva metry.

Bouře také postihla Faerské ostrovy, dánské teritorium mezi Skotskem a Islandem. Uzavřeno bylo mezinárodní letiště ve Vagaru a všechny trajektové a autobusové společnosti přerušily provoz. Zrušen byl i provoz trajektů mezi Švédskem, Norskem a Dánskem.

Moře vyvrhlo náklad banánů

Tisíce banánů pokryly v pátek pláž ostrova Terschelling na severu Nizozemska poté, co asi šest kontejnerů s tropickým ovocem spadlo v bouři z nákladní lodi a nejméně jeden z nich se otevřel. S odvoláním na tamní úřady to sdělila agentura AP.

Bouře vyplavila náklad banánů na norské pobřeží.

Kilometr dlouhá pláž ostrova Terschelling, ležícího asi 115 kilometrů severně od Amsterodamu, byla poseta trsy nezralého ovoce z Kuby. Vlny zanesly banány také na pobřeží sousedního ostrova Ameland.

Pro obyvatele Terschellingu není něco takového žádnou novinkou. Před rokem vyplavilo moře na břeh tisíce tenisek, aluminiové kufříky a dětské hračky. Nezvyklý dar z mořských vln přilákal vzápětí davy "lovců pokladů". Asi před 20 lety vyvrhlo moře náklad svetrů.

Zdroj: www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů