Pátek, 19. dubna 2024

Big Blue spouští projekt Big Green

Big Blue spouští projekt Big Green
V rámci svého projektu Big Green (Velká zelená) spustila společnost IBM program, který umožňuje zákazníkům počítačů mainframe v reálném čase sledovat přesnou energetickou spotřebu jejich systémů, a začala uvádět ukazatel energetické spotřeby mainframů. Nové údaje o dopadu na životní prostředí jako první v oboru demonstrují energetickou spotřebu počítačů mainframe proti serverům x86 a jiným distribuovaným počítačovým platformám, a IBM se tak podle slov představitelů firmy stala první společností, která vzala za své doporučení z nedávné zprávy EPA, jež povzbuzuje výrobce serverů ke zveřejňování údajů o typické spotřebě svých serverů.

Systém měření uvádí IBM spolu s novým programem, v jehož rámci bude zveřejňovat konsolidované reálné údaje o typické spotřebě energie různých modelů mainframové řady System z9. Tyto údaje o typickém používání budou velice důležité pro plánování datových center, protože poskytnou zákazníkům představu o tom, kolik energie spotřebuje konkrétní mainframe. Data vycházejí ze skutečných měření zhruba 1 000 počítačů používaných zákazníky. Z průměrné spotřeby wattů za hodinu byly vypočteny watty na jednotku podobně, jako výrobci automobilů udávají počet kilometrů na litr a výrobci elektrických zařízení kilowatty na rok.

"Vysoká míra využití a extrémní virtualizační možnosti dělají z mainframů energeticky účinnou volbu pro velké podniky," řekl David Anderson, ekologický konzultant IBM. "Jediný mainframe s Linuxem může být schopen zpracovat stejné množství práce jako zhruba 250 procesorů x86, a přitom spotřebuje neuvěřitelných dva až deset procent energie."

Systém měření funguje následovně: nové řešení IBM monitoruje skutečné statistiky odběru energie a chlazení mainframu (shromažďované interními senzory) a v reálném čase je zobrazuje na displeji systémových aktivit (System Activity Display). Pomocí tohoto systému může uživatel korelovat spotřebovanou energii se skutečně provedenou prací. Tyto statistiky mohou být sledovány v reálném čase, nebo shrnuty pro analýzu projektů a trendů. Statistiky spotřeby energie slouží k prokázání finanční úspory například při jednání o slevách ze strany dodavatelů energie nebo v rámci programů snižování spotřeby energie v datových centrech.

Pro budoucí plánování je také k dispozici nástroj Power Estimator Tool. Ten počítá, jak změny systémových konfigurací a pracovních úloh ovlivňují celkové energetické náklady, tedy souhrn energie potřebné k napájení a chlazení počítačů. Například uživatel, který uvažuje o přidání jediného mainframového procesoru pro linuxové aplikace, může odhadnout množství přidané energie potřebné před zapnutím této funkce a po jejím zapnutí. Při zapnutí funkce Integrated Facility for Linux (IFL) se spotřeba normálně zvýší o necelých 20 wattů. Jediný mainframový procesor s virtualizací zVM obvykle odvede práci několika procesorů x86, protože počítače mainframe jsou svou konstrukcí uzpůsobeny pro provoz mnoha smíšených pracovních úloh s vysokou mírou využití. Jediný procesor, který účinně spouští stovky pracovních úloh, je klíčem k podstatně nižší spotřebě energie než u instalace s mnoha servery x86, jež mají pochopitelně podstatně více komponent odebírajících elektřinu. V praxi to znamená zjednodušenou infrastrukturu a finanční úsporu.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů