Pátek, 29. března 2024

Ústí nad Labem chce před povodní chránit další částí města

Ústí nad Labem chce před povodní chránit další částí města

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem chce v budoucnu před velkou vodou ochránit i místa mimo centrum města. Náměstek primátora Jan Řeřicha ČTK řekl, že už o této možnosti jednal s představiteli Povodí Labe. Radnice chce nyní připravit studie, které by ukázaly, zda je možné i ekonomické nějakou ochranu budovat.

Podle Řeřichy je jisté, že budou chráněny oba břehy řeky Labe v centru města. Nejdále jsou práce na pravém břehu, kde voda zatápí bytové domy ve čtvrti Střekov. Ve čtvrtek rada města vybere dodavatele mobilních kovových zábran. Budou v případě velké vody nainstalovány na násep, který zde vybuduje Povodí Labe. Práce se zdržely poté, co antimonopolní úřad město přiměl opakovat soutěž na dodavatele stěn. Bez přesného typu mobilní stěny nemůže povodí se stavbou pevných hrází začít.

Ochráněn bude i levý břeh Labe. Během rekonstrukce silnice směrem na Děčín, která bývá kvůli povodním uzavřena téměř každý rok, tu má vyrůst takzvaná protipovodňová vana.

Město uvažuje o tom, že v budoucnu připraví projekty na ochranu částí Krásného Března Vaňov či Svádov. I zde byly při povodních v loňském roce nebo v roce 2002 některé budovy pod vodou. "Musíme ale zvážit, zda se ekonomicky vyplatí chránit třeba dva rodinné domky," upozornil Řeřicha. Komplikací podle něho je, že každá protipovodňová zábrana zhorší situaci na jiném místě. V této otázce mají mít hlavní slovo odborníci z Povodí Labe.

Vít Lukáš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů