Sobota, 20. dubna 2024

Volba bydlení s nižšími náklady

Snaha o nízké energetické náklady na provoz vede některé stavební společnosti ke snižování tepelné náročnosti v konstrukcích objektů.
Volba bydlení s nižšími náklady
A nejen to. Příkladem hodným následování je zahrnutí tepelného čerpadla do standardního vybavení domu.

Pokud se tedy stavebník rozhodne investovat do nízkoenergetického bydlení, má šanci využít nejen dokonalejší technologie, materiály, tepelné izolace a okna s lepšími parametry prostupu tepla, ale také převzít svůj nový rodinný dům s levnějším zdrojem tepla.

Tím je bezesporu také tepelné čerpadlo, které je podle odborníků považováno spolu s kotli na biomasu za nejperspektivnější zdroj tepla pro rodinné domy. Největší výhodou tepelných čerpadel je, že jejich provoz stojí ještě méně než vytápění uhlím či dřevem při zachování veškerého komfortu a bezobslužnosti. V současné době je touto technologií vybaveno více než 10 % nově stavěných domů.

PERSPEKTIVNÍ ROZHODOVÁNÍ

Uvažovat o tepelném čerpadle by měl především ten, kdo plánuje stavbu nového domu nebo celkovou rekonstrukci obydlí. Tato volba se vyplatí i tehdy, kdy stávající topný systém dosluhuje a je třeba vyměnit ho za nový. V těchto případech si od nákladů na zřízení tepelného čerpadla můžeme odečíst náklady na klasický topný systém, jehož instalaci bychom museli provést tak jako tak. Nutno dodat, že tepelné čerpadlo není vhodné pro starší objekty s nedostatečnou tepelnou izolací.

Některé zájemce o tepelné čerpadlo zpočátku odradí relativně vysoké pořizovací náklady, ovšem musíme na ně pohlížet z hlediska perspektivy. Platí zde jednoduchá zásada: čím dražší jsou ceny energií, tím rychleji se investice do tepelného čerpadla vrátí (při současných cenách energie se návratnost pohybuje kolem osmi let). Pak už dochází jen k úsporám, přičemž spotřeba elektřiny se sníží zhruba o dvě třetiny.

VHODNÝ TYP PODLE PODMÍNEK

Volba správného typu tepelného čerpadla je často dána podmínkami v místě instalace, například velikostí pozemku nebo nadmořskou výškou. Tepelná čerpadla se rozlišují podle toho, z jakého prostředí teplo získávají (z vody, půdy nebo ze vzduchu). Dalším kritériem je místo, kam získané teplo pouštějí, tj. buď do vzduchu ve vyhřívaném objektu, či do vody v topném kruhu.

V podmínkách České republiky se jako nejvýhodnější pro běžný rodinný dům jeví systém země-voda s odběrem tepla z plošného kolektoru zakopaného v zahradě. U tohoto druhu tepelného čerpadla získáváme nejvyšší topný výkon, avšak s vyššími pořizovacími náklady. Pokud má dům malý pozemek nebo je obtížné provést výkopy, lze využít variantu s vrtem či tepelné čerpadlo se systémem vzduch-voda. Tepelná čerpadla fungující na principu vzduch-voda jsou investičně méně nákladné - odpadají u nich zemní práce - a lze je doporučit u domů menší zastavěné plochy. Čerpadla se zemním kolektorem mají nižší provozní náklady, výrazně delší životnost a úplně odpadají problémy s hlučností venkovního dílu vzduchového čerpadla.

UŽITEČNÉ PARTNERSTVÍ

Důležitým momentem při výběru tepelného čerpadla je i zajištění určité finanční nezávislosti. Drtivá většina stavebníků využívá hypotéku. Náklady na plyn a elektřinu jsou hned po hypotéce obvykle druhou největší položkou v rodinném rozpočtu.

Jeden z velkých dodavatelů rodinných domů - společnost Ekonomické stavby - usiluje dlouhodobě o co nejnižší provozní náklady. Protože dle jejích výpočtů již přestává být další zvyšování tepelné izolace efektivní, rozhodla se zahrnout do standardního vybavení domů tepelná čerpadla. Díky partnerství se společností Tepelná čerpadla IVT lze pořídit tepelné čerpadlo vzduch-voda za dotovanou cenu 150 000 Kč, což představuje řádové navýšení hypoteční splátky za dům o 550 Kč měsíčně, avšak úspory za teplo tento náklad bohatě vyrovnávají. Ve výsledku získává dům velmi moderní a progresivní způsob vytápění a celkové náklady na hypotéku energie jsou nižší než při topení plynem (viz graf porovnání provozních nákladů).

AUTOR: David Mencl
Ekonomické stavby

AUTOR: Ing. Marek Bláha
Tepelná čerpadla IVT

Foto: archiv společnosti IVT


Pádné argumenty

Vytápění a ohřev teplé vody plynem v průměrném novém rodinném domě stojí nyní ročně zhruba 32 tisíc korun. Za elektřinu na svícení, vaření atd. je to dalších 15 tisíc korun. To je dohromady 47 tisíc korun ročně. Pokud budeme uvažovat každoroční velmi mírný 5% nárůst ceny zemního plynu a elektřiny, po deseti letech bude stát provoz takového domu více než 600 tisíc korun! U domu vytápěného tepelným čerpadlem jsou ale provozní náklady o 50 až 60 % nižší. To představuje ročně úsporu okolo 25 000 Kč, po deseti letech provozu přesahuje uspořená částka více než 300 000 Kč.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů