Pátek, 29. března 2024

Vánoce šetrné k životnímu prostředí

Vánoce nemusí být svátky přepychu a plýtvání. Pohoda a radost jistě nejsou závislé na množství a cenách dárků či množství spořádaného jídla.
Vánoce šetrné k životnímu prostředí

Je to však otázka rodinných zvyklostí a ochoty je měnit. Přinášíme vám několik tipů na vánoce šetrnější, jak k přírodě, tak k vám samotným a mnohdy i k vaší peněžence.

 

Obecné rady

Pro většinu z nás jsou Vánoce spojeny kromě jiných rituálů samozřejmě s vánočními dárky, kterými obdarováváme své blízké. Přitom zároveň tušíme, že přepych a plýtvání „není zadarmo" a že tyto dárky nemusí nutně znamenat drancování přírody, ale i naší peněženky. Neboť pohoda a radost jistě nejsou závislé na množství a cenách dárků. Pokud už dárky dáváme a chceme dávat, máme řadu možností, jak pořídit takové, které znamenají menší zátěž pro životní prostředí, případně, které můžou pomoci jinde.

Můžeme pořídit dárky nemateriální, vlastnoručně vyrobené dárky; dárky s „dalším efektem"; dárky, které mají nějakou šetrnější složku, a obecně co možná nejšetrnější dárky. Zjednodušeně řečeno, čím výše na seznamu, tím šetrnější dárek může být.

Dávání nemateriálních dárků

Nejlepší je dávat dárky zcela nemateriální: pozornost, čas v podobě například poukazu na hlídání dětí, vnuků, rodičů, prarodičů našich přátel či příbuzných. Můžeme věnovat dárkový certifikát v podobě kousku budoucího pralesa např. v Bílých Karpatech, kusu mokřadu na Vysočině. Darovat lze symbolické členství v nějaké nevládní organizaci, samozřejmě ne nutně ekologické. Můžeme také uvažovat o podpoře, opět v podobě dárkového „certifikátu", nějaké ústavu sociální péče, azylového zařízení, střediska pro uprchlíky či dokonce o Adopci na dálku, která u nás funguje především do Asie a Afriky.

Pěkné je dávat dárky, které jsou na první pohled nemateriální, i když samozřejmě jejich realizace již zátěž pro životní prostředí znamená. I tyto typy dárků pomůžou zprostředkovaně oněm organizacím. Potěšíme své blízké předplatným environmentálního časopisu, například Veroniky či Sedmé generace; časopisu tipu Tibetské listy, PŘES. Věnovat lze desítky různých permanentek, vstupenek či poukázek: do divadla, na koncert, kina, bazén, jízdy na koni, putování za vínem, masáže, akupunktury, Baťův kanál, jazykový kurz, biojídelen, na nákup Fair Trade zboží. Patří sem i  kilometrická banka, kterou jistě neodmítne např. tatínek, jinak náruživí řidič.

Vlastnoruční dárky

Vlastnoručně vyráběné dárky dávají skoro všechny malé děti (výrobky s školek, škol či různých kroužků) a jen velmi málo dospělých. Přitom tyto výrobky mají velkou kladnou ideační hodnotu, která se vztahuje k etickým, nemateriální hodnotě věcí. Vlastní výroba sice vyžaduje vklad ve formě práce a času, který se mnohdy z ekonomického hlediska „nevyplatí" (výroba věci může trvat hodinu, zatímco za hodinu práce v zaměstnání si mohu vydělat na několik takových věcí). Její hodnotou je však radost výroby a porozumění procesu, který se ve výrobě skrývá. Nepravidelnosti, kterými se taková věc liší od strojové výroby, se pak stávají její „duší" - zdrojem porozumění pro toho, kdo by ji dostal jako dar. Navíc tyto dárky mohou mít malou ekologickou stopu - když jsou vyrobené z místních surovin  či znovu použitých výrobků. Může to být klidně i báseň či píseň. Dají se v létě nasušit bylinky, jablka a hrušky, houby, podarovat domácí marmelády, domácí cukroví, batikovaná trička, upletené šály, kytky v květináči. Kdo nic neumí, alespoň udělá ze starých vánoční či jiných papírů originální obal či ušije na dárky plátěné pytlíky s vánočními motivy, které vydrží řadu let. Ostatně  děda Mraz,, Weihnachtsman, Santa Klaus i Mikuláš nosí dárky pytli.

Dárky s dalším efektem

Materiální dárky, které koupíme, mohou sami přinést další přidanou environmentální či sociální hodnotu.  Sem patří nákup a následný dar předmětu z umělecké benefiční aukce, jejíchž výtěžek jde na „bohulibou věc". Například Nadace Veronice každý rok pořádá aukci děl věnovaných renomovanými umělci, veškerý výtěžek jde na výkup pozemků - budoucích rezervací. Podobné aukce se konají i na jiných místech republiky. Takto lze získat dárky levnější i velmi drahé a cenné.

Darovat lze například sazenice či stromky, nejlépe místních tradičních odrůd, od biosadařů a biopěstitelů - budoucí biosad je oživením nejen venkovské krajiny. Věnovat můžeme dřevěný kompostér, ptačí či netopýří budku, krmítko. 

Pořídit lze přáníčka či další výrobky z různých chráněných dílen, ústavů, zemí Třetího světa  (UNICEF), uprchlických táborů - vhodné pro jednotlivce a též pro firmy a úřady: když už dávat peníze za vánoční přání, dárky a PF, tak ať to někomu doopravdy udělá radost, tj. těm autorům, které prodáváme. Např. my na Veronice si necháváme dělat pěkné odnosné bavlněné tašky  v jedné chráněné dílně - cena je podobná jako u bezejmenných tašek „z Asie" a radost oné dílny obrovská!

Certifikované šetrnější dárky

Nejen na Vánoce se můžeme obdarovávat dárky, které mají k životnímu prostředí šetrnější složku nebo  sociální rozměr. Nakupujeme místní produkty či výrobky z blízka a z místních surovin, biopotraviny, výrobky se značkou ekologicky šetrný výrobek, výrobky z FSC dřeva (šetrné lesnictví), biooblečení, Fair Trade potraviny či Fair Trade rukodělné výrobky, kdy každý kus je svébytným originálem. Propagujeme tak i tyto značky  a produkty.   Do této kategorie patří i nákup (FSC) vánoční jedličky v květináči, míst jednoho zničeného stromku na vánoce máme naopak jeden vysazený na jaře. U zmíněných biopotravin a Fair Trade výrobků pozor na zbytečné věci z daleka, které mohou být zblízka - nemusíme kupovat argentinské biovíno, můžeme-li ho mít místní  z Moravy. 

Rukodělné místní výrobky lze zakoupit na různých mikulášských či vánočních trzích, jen musíme odlišit trhy s tradičními výrobky od trhů s cetkami.. Pro orientaci existují ochranné známky regionálních produktů - v Bílých Karpatech je to např. známka „Tradice Bílých Karpat",  další značení mají např. na Šumavě či v Krkonoších.

Ostatní

I mezi dárky, které nejsou ani místní ani nijak certifikované, si lze vybrat. Je nutné přemýšlet, aby měly přírodě škodily co nejméně. Pro děti kupujeme dřevěné hračky vyrobené u nás, nic z PVC; kosmetika  nemusí být testována na zvířatech, a může být z biosurovin; přírodní květináče, solární nabíječku na mobilní telefon, sluneční vařič, úsporné žárovky, samonabíjecí baterku. Krásné dárky najdeme v antikvariátech, second handech, burzách: jde o výrobky, které už jednou posloužily.

Nevhodné dárky či starší hračky po Vánocích věnujeme Charitě či útulku.

Přes vyjmenované a netušené nákupní možnosti platí, to co plyne z úvodu: nejekologičtějším dárkem je NIC, například zabalené v krásné krabičce.

http://www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů