Čtvrtek, 28. března 2024

Černá hora: daleké výhledy z Krkonoš i přírodní rezervace

Ve východní části Krkonoš se z podhůří zvedá monumentální masiv Černé hory.

 

Černá hora: daleké výhledy z Krkonoš i přírodní rezervace
Její silueta s televizním vysílačem tvoří za dobrého počasí charakteristickou siluetu našich nejvyšších hor. Kromě dalekých rozhledů z vrcholu tu najdeme například přírodní rezervaci Černohorská rašelina nebo malebné městečko Janské Lázně.

 

Z Janských Lázní na vrchol

Výlet na Černou horu (1299 m) je ideální zahájit právě zde, v Janských Lázních. Ve 14. století zde vznikly světově proslulé lázně na léčbu dětské obrny a v současnosti se zde léčí zejména nemoci nervové, pohybového ústrojí a kožní.

Městečko je postavené v romantickém údolí Janského potoka, na jehož zalesněných stráních jsou postavené nádherně restaurované lázeňské domy. Centrem je Náměstí svobody s kolonádou; informační centrum najdete jen kousek odtud, hned za budovou městského úřadu.

Janské Lázně ale nejsou jen lázeňským střediskem – nabízí se tu možnosti všestranného využití pro sportovní a rekreační činnost s možností provozování zimních i letních sportů. V zimě si tu na své přijdou zejména lyžaři, a to jak milovníci sjezdového lyžování, tak běžkaři, kteří na svazích Černé hory najdou široké a upravované tratě.

V létě jsou Janské Lázně plné cykloturistů a pěších turistů a potkáte tu také vyznavače adrenalinových sportů – paraglidisty a rogalisty, pro něž je Černá hora jedním z nejlepších startovacích míst v Česku.

Pohled z rozhledny Černé hory na jihovýchod
Pohled z rozhledny Černé hory na jihovýchod. Dole v údolí Trutnov - brána Krkonoš. Vysoko na obzoru jsou vidět Orlické hory.
Autor: Ing. CTIBOR KOŠŤÁL

Kudy na vrchol?

Černou horu lze zdolat vícero způsoby: můžeme se vyvézt lanovkou, jejíž dolní stanice se nachází asi 500 metrů od centra města, vydat se na vrchol pěšky, na běžkách nebo jej vyšlapat na kole.

Nejpohodlnější způsob představuje nová moderní kabinová lanovka, která zvládne 566 m převýšení z Jánských lázní na vrchol za necelých 8 minut. Původní lanovka na Černou horu byla zprovozněna roku 1928 a po letech provozu byla roku 1980 postavena nová lanová dráha a v roce 2006 byla uvedena do provozu nová osmimístná kabinová lanová dráha na Černou horu s názvem "Černohorský express“.

Krkonoše, Černá hora

Pro pěší variantu je nejlepší zvolit trasu značenou červenou turistickou značkou, která příjemně stoupá zalesněným úbočím hory až na vrchol. Zejména v parných letních měsících oceníme příjemný stín, který na  turistický chodník vrhají větvě vzrostlých krkonošských smrků.

Asi po třech kilometrech cesty narazíme na rozcestí – na mýtince u potůčku zde z červené vpravo odbočuje žlutá značka. Pokud směřujeme k Černohorské rašelině, je lepší jít po žluté značce a vyhnout se tak rušnému úseku mezi vrcholem hory a Černou boudou.

Pro cyklisty a běžkaře představuje Černá hora doslova ráj – najdeme tu několik širokých cest, které stoupají na vrchol ze všech možných světových stran. Můžeme zvolit třeba trasu vedoucí z Jánských Lázní směrem k Modrokamenné boudě (možnost občerstvení) a dále ke Krausovým Boudám a k Modrým kamenům s možností panoramatického rozhledu z vrcholu skalky.

Úzká lesní asfaltka dále stoupá k velkým Pardubickým boudám, mine odbočku k Černohorské rašelině a vyústí na rozcestí pod Černou boudou.

Od 1. června je pro návštěvníky otevřena 1. Krkonošská cyklistická naučná stezka, která je dlouhá 16 km a je vedena po lesních cestách Černé a Světlé hory. Trasa nabízí překrásné pohledy na hlavní krkonošský hřeben s jeho dominantou - Sněžkou.

Krkonoše, Černá hora
Severní pohled na Sněžku

Zimní radovánky

Terény pro sjezdové lyžování se nacházejí na jižních až jihovýchodních svazích Černé a sousední Světlé hory. Lyžaři mají k dispozici 2 lanové dráhy a 13 lyžařských vleků různých typů a délek. Lyžařské terény jsou vhodné rovněž pro rodiny s dětmi, protože jsou v areálu sjezdové tratě od „cvičných luk“ až po náročné sjezdovky.

V zimě tu najdeme 50 km pravidelně upravovaných lyžařských tras pro klasický běh i bruslení, na kterých se vyřádí jak „nadupaní“ sportovci, tak i výletníci. Sáňkaři zase mohou vyzkoušet 3,5km dlouhou „Černohorskou sáňkařskou cestu“.

Na vrcholu Černé hory

Z vrcholu Černé hory se otevírají daleké výhledy do podhůří, které jsou ale díky lesu omezené převážně na jižní směr.

Za hezkého počasí se tak rozhodně vyplatí vystoupat na rozhlednu "Panorama,“ což je vlastně původní sloup staré lanové dráhy nacházející se ve vzdálenosti 100 metrů od horní stanice současné lanovky. Ve výšce 21 metrů se nachází vyhlídková plošina, odkud se nabízí krásný kruhový pohled nejen do kraje, ale i na značnou část Krkonoš. 

Krkonoše, Černá hora

Prales na vrcholu

Může se hodit

Možnosti cykloturistiky

Kola a koloběžky je možno zapůjčit například u dolní stanice lanové dráhy, otevírací doba je 8:30 - 17:00, rezervace na telefonním čísle: 420736751910. Cena koloběžky na půl dne je 180,- Kč, na celý den 280,- Kč, kola jsou o něco levnější – 150, resp. 250,- Kč.

Lanovka na Černou horu
Letní provoz lanové dráhy je od 8:00 do 18:00, lanovka je spuštěna vždy v celou hodinu. Letní sezona začíná 1. května 2004. UPOZORNĚNÍ: V současné době je lanovka až do 1. prosince ve všedních dnech mimo provoz.

Ceník jízdného
Nahoru dospělí 100,- Kč/děti 80,- Kč; dolů 80,- Kč/60,- Kč; zpáteční 150,- Kč/120,- Kč. Kola, koloběžky a kočárky se v letní sezoně přepravují zdarma. Parkování možné u dolní stanice lanovky zdarma.

Otevírací doba rozhledny Panorama
Pondělí - pátek 14:15 - 16:00, o prázdninách a víkendech 10:15 - 16:00 (v případě pěkného počasí do 17.00 hodin).

Černohorská rašelina je pro veřejnost uzavřena v období jelení říje, což je od 1. září  do konce října.

Doporučená mapa
Krkonoše, 1:50 000, nakladatelství Shocart nebo KČT.

Užitečné weby

www.janske-lazne.cz
(informace o městě Janské lázně, včetně přehledné mapy ke stažení)
www.janskelazne.com
(informace o lázeňské péči)
www.krnap.cz
(oficiální stránky krkonošského národního parku)
www.cerna-hora.cz
(stránky provozovatele lanovky, mj. aktuální fotografie z Černé hory a údaje o teplotě)


 

Na konstrukci rozhledny je umístěna panoramatická kamera, která každé ráno od 8:00 na programu ČT 2 informuje o počasí, povětrnostních podmínkách, stavu sjezdových, běžeckých tratí a dalších aktualitách.

Ráj paraglidistů a rogalistů

Další zajímavostí je startovací plošina rogalistů a paraglidistů, kterou najdeme asi 1 km od Sokolské boudy a ke které vede široká lesní cesta.


Za příznivého počasí (jižní vítr nebo termika) tady o víkendech můžeme pozorovat desítky vyznavačů těchto adrenalinových sportů, jak se odvážně s padáky a rogaly rozbíhají ze svahu a následně kloužou do údolí nebo krouží ve stoupavých proudech stovky metrů nad vrcholem hory.


Krkonoše, Černá hora, start paraglidu

Černohorská rašelina

Po promenádní cestě to není ani kilometr k další vyhlídce u Černé boudy. Tady pro změnu můžeme obdivovat výhledy severním směrem s dominantní Sněžkou a nalevo od ní stojící Studniční horou.

Odtud se můžeme vydat k přírodní rezervaci Černohorská rašelina: Můžeme jít po "hlavní“ turistické trase, která je značena červeně, ale o mnoho klidnější je jít po modré a po pár stech metrech odbočit doleva na zelenou turistickou značku, která nás přivede ke vstupu do rezervace. Díky povalovému chodníku je rezervace přístupná i pro kočárky a malé děti.

Krkonoše, Černá hora

Černohorská rašelina

Černohorská rašelina vznikla v pramenné oblasti Černohorského potoka, v mělkém sedle mezi Černou a Světlou horou. Nachází se v nadmořské výšce 1165 – 1190 m n. m. a rozlohou přes 66 hektarů je to největší lesní krkonošské rašeliniště. Na vlhkých místech tu najdeme rozsáhlé porosty rašeliníků a na bahenních kopečcích roste klikva, kyhanka, suchopýr, vlochyně, vřes, ...


Asi nejzajímavější rostlinou je malinký ostružiník moruška, který patří mezi tzv. "glaciální relikty“, což jsou organismy dochované z doby ledové.

Krkonoše, Černá hora
Ostružiník moruška

Protože se nacházíme v národní přírodní rezervaci, můžeme zde chodit jen po vyznačených stezkách. Povalový chodník nás zavede k okraji louky, kde stojí krytá vyhlídková věž, ze které je hezký rozhled na část rašeliniště.

Další vyhlídkou je tzv. Hubertova vyhlídka, ke které se dostaneme po žluté turistické značce. Odtud se nám nabídne hezký pohled na Sněžku a velkou část hlavního krkonošského hřebene.

Pohled na sever
Černá hora - pohled od Černé boudy. Vpravo silueta Sněžky (1602 m), dále po obzoru směrem vlevo Studniční hora, Luční hora, Liščí hora.

Autor: Ing. CTIBOR KOŠŤÁL

Prozkoumejte i opačnou stranu

Snést se nazpět do Janských Lázní na padáku by sice bylo zajímavé, většina pěších turistů však v létě volí bezpečnější návrat kabinkovou lanovkou. V zimě se zase jižní svahy stávají eldorádem sjezdových lyžařů. Pokud ale máme dostatek času, rozhodně bychom neměli opomenout ani severní stranu hory.

Od Černohorské rašeliny se vydejme pěšky po žluté značce na Vlašské boudy. Mléčná farma Davida Sosny vám nabídne nejenom příjemné posezení s výhledem do údolí Úpy, ale jejich koláče a speciality z domácího mléka nemají konkurenci široko daleko.

V zimě můžeme na běžkách využít cestu vedoucí od Černé boudy k rozcestí Nad Javořím dolem (lidově známé pod názvem "Václavák“) a dále k rozcestí u Kolínské boudy. To už jsme skoro v Peci pod Sněžkou, kde můžeme výlet zakončit a vrátit se nazpět autobusem.


Krkonoše, Černá hora

Pohled na Sněžku od Václaváku



Autoři:

Text a foto: JAN HOCEK, výhledové snímky: Ing.CTIBOR KOŠŤÁL
 
Zdroj: www.aba.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů