Čtvrtek, 28. března 2024

Telefonica - o2 pomáhá Ecobatu ve sběru baterií

Telefonica - o2 pomáhá Ecobatu ve sběru baterií

Nejen díky zákonu o odpadech se do třídění a sběru vybitých baterií zapojuje stále větší počet organizací. V budově Telefonicy - o2 byl minulý týden nainstalován sběrný box na použité monočlánky. Jedním z cílů projektu je podporovat v zaměstnancích ekologické vnímání a usnadnit jim zapojení se do tohoto sběrného systému. 

 

Nový sběrný box na použité monočlánky spolu s klíčem, který má symbolizovat zapojení zaměstnanců Telefonicy - o2 (To2) do systému zpětného odběru použitých baterií,  předal jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl výkonnému řediteli pro lidské zdroje a podpůrné služby Martinu Bekovi. „Z baterií,  vyhozených s běžným odpadem se časem uvolní nebezpečné látky, které prosakují do vody a spodních vod. Vzhledem k nepatrné velikosti monočlánků mají lidé tendenci nebezpečí nesprávně likvidovaných monočlánků podceňovat“, vysvětlil Petr Kratochvíl. Je třeba jim stále připomínat, že baterie vyhozená s běžným odpadem, ohrožuje vážně životní prostředí.

Veselý maskot žabák BAT rozdával při této příležitosti zaměstnancům To2 propagační letáky o činnosti Ecobatu a vysvětloval problematiku třídění baterií.

Zaměstnanci To2 v BBC centru mohou nyní použité baterie z domova i zaměstnání odevzdat přímo do sběrného boxu, který je nainstalován ve vestibulu vstupní haly. Cílem projektu je posílit v lidech ekologické vnímání a vybrat zde v BBC centru 3 baterie na hlavu ročně. „Od spolupráce očekáváme vytvoření dalších míst zpětného odběru po celé republice“, doplnil Květoslav Zahrádka z útvaru kvality společnosti.

To2 se zapojila do systému zpětného odběru baterií ještě před tím než tato povinnost vyplývala ze zákona. „Ve značkových prodejnách a některých administrativních budovách bylo k dnešnímu dni sesbíráno zhruba 40 000 kusů použitých monočlánků, což jsou 3 tuny“, uvedl k této spolupráci s To2 Petr Kratochvíl.

Nezisková společnost Ecobat se problematikou správného třídění baterií zabývá od roku 2003 a v současné době  provozuje 6250 sběrných míst na území celé republiky. Těžištěm její činnosti je spolupráce se školami a společnostmi, kde se snaží osvětou ovlivnit ekologické myšlení dětí i dospělých.

 

V loňském roce se v České republice vybralo 184 tun použitých galvanických článků. V průměru tak na jednoho obyvatele připadla jedna vrácená tužková baterie. Podle kvót Evropské Unie by na hlavu měly připadnout minimálně tři vrácené baterie ročně.

 

Podrobné informace o správném třídění použitých baterií dodá: RNDr Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT, mobilní telefon: 605 229 440
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů