Čtvrtek, 28. března 2024

Mexiko: optimistická vize budoucnosti zemědělství a venkova

Mexiko: optimistická vize budoucnosti zemědělství a venkova

Mexický plán rozvoje venkova na období 2007- 2012 zahrnuje vytváření podmínek pro ekonomický růst, ochranu přírody a tvorbu pracovních míst v zemědělském sektoru, což představuje optimistickou vizi budoucnosti zemědělců a ostatních obyvatel venkova. Na 33. světovém zemědělském kongresu Severní Amerika – Evropská unie, který se konal letos v Praze, vystoupil se zajímavým příspěvkem zástupce Mexika Jaime Yesaki Cavazos. Ve své přednášce poukázal na sociální a ekonomický význam zemědělského sektoru, který se spolu s potravinářským průmyslem podílí 10 % na celkovém hrubém domácím produktu. Jak uvedl, v jeho zemi žije 24 % obyvatelstva na venkově, z toho 20 % pracuje v zemědělské výrobě.

Mexiko zápasí s mnohými problémy, mezi nejzávažnější patří chudoba a sociální nerovnost, nízká konkurenční schopnost ekonomiky a ekologická zranitelnost krajiny. Současný Plán rozvoje venkova na období 2007 až 2012 zdůrazňuje vytváření podmínek pro ekonomický růst, ochranu přírody a tvorbu pracovních míst v zemědělském sektoru, což představuje optimistickou vizi budoucnosti mexického venkova.

Celkový rozvoj venkova, ale například také problém vysoké kriminality a pašování drog, má vyřešit vládní program pod názvem PROCAMPO. Z přednášky vyplynulo, že navzdory významným vládním opatřením byl zaznamenán v roce 2007 meziroční pokles růstu ekonomiky proti loňským 4,8 % na 3–3,3 %. Přesto se ekonomika Mexika vyznačuje v poslední době relativní stabilitou, která se opírá o zahraniční investice. Ty však, bohužel, neplynou do zemědělského sektoru. Podle zástupce Mexika by světový růst cen potravin a některých zemědělských komodit mohl být pro malé zemědělce v Mexiku prospěšný a mohl přispět k udržení či dokonce zlepšení jejich ekonomické stability.

Roľ. noviny, 2007, č. 45, s. 7

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů