Pátek, 29. března 2024

Český podnik získal Cenu EMAS 2007

European EMAS Award je udílena jednou ročně odbornou komisí podnikům, které systém EMAS uplatňují, dosáhly významných úspěchů a jejich systém řízení je na vysoké úrovni.
Český podnik získal Cenu EMAS 2007

Společnost OEZ Letohrad získala minulý týden v Lisabonu cenu za environmentálně šetrný management EMAS Award 2007 jako jediná ze všech registrovaných podniků s EMAS v České republice v kategorii velký podnik nad 250 zaměstnanců.

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) je systém řízení podniku a auditu s ohledem na životní prostředí. Pomáhá podnikům snižovat negativní dopad jejich činnosti na životní prostředí. ČR jej převzala již v roce 1998 jako nečlenská země a vytvořila Národní program EMAS [1].

European EMAS Award je udílena jednou ročně odbornou komisí podnikům, které systém EMAS uplatňují, dosáhly významných úspěchů a jejich systém řízení je na vysoké úrovni. Jako nosné téma letošních cen vyhlásila Evropská komise „Odpadové hospodářství - redukce množství produkovaného odpadu“ (např. nová metoda opětovného využití, znovuzískání suroviny z odpadu, přeměny odpadu na energii atd.). Již před naším vstupem do EU získala EMAS Award v roce 2002 společnost Barum Continental – tehdy šlo o vůbec první ocenění firmy z nečlenského státu Unie. V roce 2005 pak získala cenu Česká republika jako stát za nejvíce registrací podniků s EMAS z nových členských států.

Společnost registrovaná v EMAS od roku 2004 byla vybrána za Českou republiku díky prosazování tzv. environmentální výrobkovou politiku (technický vývoj nových výrobků v oblasti životního prostředí, snížení objemu odpadů aplikací ekodesignu, apod.). Příkladem je vývoj posledního z řady kompaktních jističů Modeion typu BC160, který přinesl úspory ve výrobním procesu:

  • snížením hmotnosti o 42 % ve srovnání s výkonově stejným jističem a
  • snížením spotřeby energií v procesu vlastní výroby o 70 %.

Vedle uvedeného příkladu ekodesignu provedli v OEZ zateplení všech budov, nahradili olovnaté a kadmiové pájky ve vodičích pojistek (nad rámec požadavků zákona) či využívají kaly pro produkci bioplynu fermentací, který spalují v kogenerační jednotce.

Další informace:
www.emasawards2007.eu
www.cenia.cz
www.oez.cz

Poznámky:
[1] Výkonným orgánem programu je Agentura EMAS, která působí v rámci CENIA, české informační agentury životního prostředí a jako registrační místo zajišťuje veškerou odbornou a manažerskou činnost. Ve spolupráci s oddělením dobrovolných nástrojů MŽP navrhuje Agentura EMAS nominace českých podniků na Cenu EMAS.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů