Sobota, 20. dubna 2024

Jaderný odpad z ústavu v Řeži u Prahy skončil v Rusku

Jaderný odpad z ústavu v Řeži u Prahy skončil v Rusku

Praha - Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se již zbavil většiny jaderného materiálu, který nashromáždil během své padesátileté existence. V těchto dnech dorazil do Ruska náklad vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů, jehož likvidaci nařídil Státní úřad pro jadernou bezpečnost a finančně podpořil bývalý Fond národního majetku ČR. ČTK to dnes řekla předsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. V Rusku by mělo být vyhořelé palivo zpracováno.

Náklad vyrazil z Řeže 1. prosince a do Ruska dorazil v sobotu. Podle Drábové šlo o iniciativu namířenou proti riziku zneužití jaderných materiálů pro teroristické účely a také součást programu zaměřeného na návrat paliva z výzkumných reaktorů do Ruska. Podle amerického velvyslanectví v Praze bylo zpět do Ruska z Řeže vráceno 80 kilogramů vysoce obohaceného uranového paliva.

"Jedná se o trojstrannou iniciativu USA, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii," uvedl úřad pro jadernou bezpečnost v tiskové zprávě.

Přísně střežený radioaktivní materiál byl před týdnem překládán na nádraží v Měšicích u Prahy. Na nádraží večer přijelo několik kamionů naložených kontejnery se žlutým znakem označujícím jaderný materiál. Pracovníci je postupně přemístili na připravený nákladní vlak.

Zástupci policie, Českých drah i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost mimořádnost akce potvrdili, nic bližšího o ní ale dosud nesdělili. Odkazovali na to, že informace budou moci ze zákona poskytnout až v okamžiku, kdy bude náklad přepraven na určené místo.

"Byl to vlak, který přepravoval více než sto tun," řekl dnes ČTK náměstek úřadu pro jadernou bezpečnost Petr Krs. Podotkl, že díky speciálním kontejnerům mohl celý náklad odvézt jediný vlak. "To byl cíl, aby to riziko bylo minimální," dodal. Trasa i čas přísně střeženého transportu byly utajovány.

Náklad podle Krse skončil u specializované organizace, kterou provozuje ruská vláda. "Tato organizace shromažďuje tento typ jaderného materiálu. Protože to není odpad, je to obrovsky cenná surovina. S největší pravděpodobností bude někdy v budoucnu znovu použita," dodal Krs.

Převoz paliva uvítalo i americké velvyslanectví v Praze. "Je to příklad spolupráce mezinárodního společenství směřující ke snížení hrozby jaderného terorismu a je také konkrétním příkladem aktivit, které mají za cíl zvýšit bezpečnost Spojených států a jejich spojenců," uvedl v tiskové zprávě velvyslanec USA Richard Graber.

Podle velvyslanectví je přesun v souladu společného prohlášení Ruska a USA z roku 2005, které se týkalo jaderné bezpečnostní spolupráce. Obohacený uran kromě Česka vrací do Ruska i Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Libye, Uzbekistán, Polsko, Německo, Lotyšsko nebo Vietnam.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů