Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poslanci schválili novelu zákona o odpadech

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila ve třetím čtení dne 7.12. na své 23. schůzi vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Poslanci schválili novelu zákona o odpadech

V souladu se členstvím v EU vyvstává nutnost adaptace evropských požadavků zakotvených přímo použitelnými předpisy - nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006, o přepravě odpadů a nařízením Evropského parlamentu a rady (ES) č. 850/2004, o perzistentních organických znečišťujících látkách a o změně směrnice 79/117/EHS. Současně je nezbytné zakotvit nástroje, které umožní dosáhnout cílů stanovených směrnicí Rady 96/59/ES o odstraňování polychlorovaných bifenylů a polychlorovaných terfenylů (PCB/PCT).

Navrhovaná novela obsahuje změny reagující na úpravy komunitárního práva, a to přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů, které s účinností od 12. 7. 2007 nahradí dosavadní nařízení Rady (EHS) č. 259/93 o dozoru nad přepravou odpadů v rámci Evropských společenství, do něj a z něj a o jejich kontrole. V této souvislosti jsou rovněž upravovány povinnosti související s vnitrostátní přepravou odpadů, které s danou problematikou úzce souvisejí. Tato úprava je nezbytná k zajištění kontroly jakéhokoliv druhu přepravy a snížit tak riziko nelegální přepravy odpadů.

Druhou oblastí komunitárního práva, na kterou se návrh váže, je nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 850/2004 o persistentních organických znečišťujících látkách a o změně Směrnice 79/117/EHS, stanovující mimo jiné rovněž podmínky pro nakládání s odpady s obsahem vyjmenovaných persistentních organických znečišťujících látek. Návrh v obou případech obsahuje ustanovení nezbytná k adaptaci uvedených nařízení.

Návrh dále obsahuje úpravu některých dalších ustanovení zákona o odpadech, která reaguje na legislativně-technické nedostatky zákona.

Navrhovaná účinnost je dnem vyhlášení. Návrhem se nyní zabývá Senát.

Kompletní legislativu životního prostředí v aktuálním znění předpisů Vám přináší software EnviParagarf - registr legislativy životního prostředí.
http://www.enviweb.cz/enviparagraf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů