Pátek, 29. března 2024

Kousek pralesa jako originální dárek

Chcete dát zajímavý dárek a ještě pomoci dobré věci? Originální řešení nabízejí ekologové ze Společnosti Přátel Přírody
Kousek pralesa jako originální dárek

darujte svým blízkým kousek přírody, kousek NOVÉHO PRALESA.

Liberecká Společnost přátel přírody vykoupila před třemi lety na Ještědském hřebenu prvních 7ha smrkového lesa monokultury a rozhodla se, že z ní udělá opět prales. Ekologové část smrků vykáceli a nechali v lese ležet a na volná místa vysadili přes 15.000 mladých buků, jedlí, javorů, jasanů a dalších dřevin. Původně tmavý les bez života se tak prosvětlil a na místo smrkové pouště se postupně začíná vracet příroda. Aby se z lesa stal opět prales bude chvíli trvat, ale jeho základy jsou již položeny.

K původním sedmi hektarům přibylo postupně dalších osmnáct a Nový prales se tak dnes rozkládá již na dvaceti pěti hektarech. Naposled se ekologům podařilo vykoupit i tři hektary 113 let starého smrkovobukového lesa, který již dnes působí pralesovitým dojmem a který se tak podařilo zachránit před vykácením. Výkup byl financován z půjčky ve výši 300.000 Kč, kterou musí ochránci přírody do konce ledna vrátit.

Všem milovníkům přírody proto nabízejí zajímavou možnost: Každý, kdo podpoří vznik alespoň 20m2 Nového pralesa dostane originální dárkovou poukázku Patron Nového pralesa, kterou může samozřejmě někomu i darovat a od 50m2 navíc ještě pralesní puzzle. 1m2 Nového pralesa stojí 12 Kč. Kromě příznivé ceny se navíc jedná o dárek, který se nezkazí, s lety získá na ceně, nepřekáží ve skříní a navíc jej každoročně můžete navštívit, ať už sami,nebo na některé zplánovaných exkurzí. Objednávkový formulář a podrobnější informace o projektu najdete na www.novyprales.cz.

Odkazy v textu na:

Společnosti přátel přírody  www.cmelak.cz

Nový prales  www.novyprales.cz

Objednávkový formulář  www.novyprales.cz

Dárková poukázka - www.novyprales.cz

Bližší informace: Jan Korytář 776 56 17 36, Alfred Josiek 608 003 317
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů