Pátek, 19. dubna 2024

Tisíc zvuků. A žádný hluk

Tisíc zvuků. A žádný hluk

Chodci na newyorské Prince Street se na jednom místě začnou zděšeně rozhlížet. Někdo jim zašeptal do ucha, ale nikdo není poblíž. Těžko je napadne hledat speciální reproduktor ukrytý vysoko na domě.

Zvuk jako by se vzal odnikud. Jednu chvíli není slyšet nic, o pár kroků dál zaslechnete tajemný hlas opakující větu „Kdo je tam?“. Může za to trik směrovaného zvuku, takzvaný zvukový reflektor. Ten šíří hlas tak, že je v omezeném prostoru slyšet jasně a silně, jinde ale není slyšet vůbec.

Reklamní trik spojuje tajemnou našeptávačku s billboardem umístěným nad inkriminovaným místem. Láká lidi k televiznímu seriálu Paranormal State kabelové stanice A&E. Chodci dotázaní odborným serverem AdAge přiznali, že je hlas vystrašil. Kdyby ho prý zaslechli v noci, měli by určitě nahnáno.

Trik má na svědomí společnost Holosonics, která zatím technologii nabízí především muzeím a galeriím. Ploché čtvercové reproduktory umístěné nad jednotlivými exponáty, například v Chicagském kulturním centru, nabízejí různé komentáře. Kdo stojí před vystaveným předmětem, slyší jasně. Pro ostatní je místnost naplněna sotva slyšitelným mumláním, které v případě, že stojí v „paprsku“ některého ze zvuků, ani nevnímají.

Technologie funguje pomocí ultrazvuku. To proto, že lze zvuk přesně směrovat pouze v případě, že je jeho zdroj větší než délka zvukových vln. Pro vlnění slyšitelné lidským uchem by bylo třeba obrovských reproduktorů, několikamilimetrové vlny ultrazvuku lze však směrovat z malých zdrojů. Ale jak lidé zaslechnou ultrazvuk? Ve chvíli, kdy dorazí k jejich uchu, je už slyšitelný. Holosonics dokáže pomocí složitých výpočtů přesně předvídat, jakým způsobem vzduch zdeformuje ultrazvuk, a tak může do tlampače poslat takový ultrazvuk, který se přesně po x metrech přemění z neslyšitelného vlnění ve slyšitelný hlas, hudbu... cokoli.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů