Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výukový program Živá voda

Výukový program Živá voda
Občanské sdružení EKODOMOV připravilo a ověřilo nový výukový program „Živá voda“, jehož cílem je seznámit žáky s významem vody pro život člověka a naučit je dovednostem, které povedou k úsporám vody a k omezení jejího znečištění. Program je určen pro žáky 2. stupně ZŠ a nižších ročníků gymnázií, v pilotním ověření, které proběhlo v listopadu a začátkem prosince, se programu zúčastnilo 119 žáků.

Pro pochopení, proč je nutné s vodou šetrně zacházet a proč si ji vážit, se žáci seznámili s rozložením vody na zemi a jejím koloběhem. Mnohé z nich překvapilo, že poměr celkového objemu vody ve světě k objemu pitné vody, kterou má lidstvo k dispozici, je stejný jako poměr objemu vody desetilitrového kbelíku k objemu víčka od PET lahve. Tato pitná voda navíc není na planetě rozmístěna rovnoměrně, proto objevovali místa s jejím nedostatkem. Žáci také sestavili koloběh vody v krajině, do kterého mimo jiné zasadili město, továrnu, úpravnu pitné vody a čističku odpadních vod, aby si uvědomili roli člověka v koloběhu a jeho zásahy do něj.

Stěžejní částí programu byla práce s odbornými texty, ve kterých žáci hledali informace o tom, jak se chovat, aby neplýtvali vodou a nepřispívali k jejímu znečištění. Nyní například vědí, že nejvíce pitné vody se v domácnosti spotřebuje na splachování WC a znají způsoby úsporného splachování, že nádobí bychom měli mýt prostředkem označeným logem „ekologicky šetrný výrobek“, který je šetrný nejenom k vodě, ale i zdraví člověka, a že voda z obcí musí projít čističkou odpadních vod.

Výukový program „Živá voda“ byl vytvořen za podpory Středočeského kraje a ČSOP Vlašim a od ledna 2008 bude nabízen dalším zájemcům.

Kontakt:
Ing. Iva Maršíková, e-mail: iva.marsikova(at)ekodomov.cz
Bc. Magdalena Férová, e-mail: magdalena.ferova(at)ekodomov.cz

Ekodomov, o.s.
V Podbabe 2602/29B
160 00 Praha 6
tel.: 420 234 697 402
tel./fax: 420 220 920 268
www.ekodomov.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů