Sobota, 20. dubna 2024

Unipetrol RPA zaplatí milionovou pokutu za znečištění řeky Bíliny

Unipetrol RPA zaplatí milionovou pokutu za znečištění řeky Bíliny

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyměřila litvínovské společnosti Unipetrol RPA milionovou pokutu za červencové znečištění řeky Bíliny. Hlavním důvodem postihu je překročení limitů organického znečištění pro vypouštění vod v době mimořádné situace v biologické čistírně odpadních vod společnosti a pozdní ohlášení mimořádné události, řekl mluvčí Unipetrolu RPA Pavel Veselý. Firma podle něj pokutu přijímá.

Postih potvrdila ředitelka ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová. "Podařilo se prokázat porušení zákona o vodách, konkrétně nedovolené vypouštění odpadních vod. Chemička sice měla povolení k vypouštění od krajského úřadu, nedodržela však jeho podmínky," uvedla. Firmě přitom hrozila až desetimilionová pokuta. Znečištění Bíliny se podle ČIŽP dopustila společnost Chemopetrol, která ale v srpnu zanikla. Unipetrol RPA jako její nástupnická organizace se podle Veselého odpovědnosti nezříká.

"Uvědomujeme si svou část zodpovědnosti za kvalitu vody v řece Bílině. Připravili jsme proto rozsáhlý investiční program snižující objem vypouštěného znečištění v objemu téměř miliardy korun. Letos v červnu jsme zahájili rekonstrukci jednoho ze čtyř stupňů čistírny odpadních vod. Spolupracujeme zároveň na přípravě výstavby nové městské čističky odpadních vod pro město Litvínov na pozemcích firmy, což také přispěje ke snížení zatížení Bíliny," uvedl Veselý.

Pokuta nemá podle něj příčinnou souvislost s nízkou kvalitou vody v Bílině letos v létě. "Tento stav trval mnohem déle než mimořádná situace v naší čistírně odpadních vod a byl způsoben ve větší míře klimatickými podmínkami a nízkým stavem vody v řece. Situaci jsme řešili ve spolupráci s Povodím Ohře zvýšením průtoku, což nás přišlo na více než milionu korun. Odpadní vody navíc podle ČIŽP neovlivnily život ryb ani jiných vodních organismů," doplnil.

Poukázal i na skutečnost, že odpadní vody vypouští do Bíliny také řada jiných podniků, měst a obcí.

Bílina je nejvíce znečištěnou řekou v Čechách. Pramení v Krušných horách, kde splňuje přísné požadavky na kvalitu pitné vody pro kojence. Pod Jirkovem na Chomutovsku ještě před výpustí z areálu Chemopetrolu a dále až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, už ale větší část řeky patří do nejvyšší z pětistupňové škály hodnocení kvality vod. Je tedy velmi silně znečištěna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů