Čtvrtek, 28. března 2024

Vhodná alternativa k tradičnímu vytápění

Rychlý rozvoj v oblasti vytápění a tepelných izolací, vedoucí k růstu nízkoenergetických budov a úsporných otopných soustav, nahrává aplikaci tepelných čerpadel.
Vhodná alternativa k tradičnímu vytápění
Při vytápění a ohřevu TUV prostřednictvím elektrokotlů nebo kotlů na fosilní paliva (zemní plyn, uhlí) platí zákazník za každý kilowat, který do ohřáté vody převede. Naproti tomu tepelné čerpadlo za jeden kilowat elektřiny převede do teplé vody 3 až 5 kW, z čehož je zřejmá jeho ekonomická i ekologická nadřazenost nad klasickými způsoby vytápění a ohřevu TUV. Tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch čerpá prostřednictvím chladivového oběhu teplo z venkovního vzduchu, i když má teplotu až -20 °C, a převádí ho do teplé vody o teplotě až 55 °C.

Voda v nízkoteplotní soustavě může mít teplotu jen 40 °C, s podlahovým vytápěním dokonce jen 25 °C. Tepelná čerpadla v těchto případech dosahují ještě vyšších účinností než při tradičních způsobech ohřevu vody na vyšší teploty. I takto nízké teploty v otopné soustavě dokáží vhodně navrženou budovu vytápět při nejnižších venkovních teplotách.

NA PRINCIPU VZDUCH-VODA

Společnost Daikin doposud působila v oblasti klimatizací a tepelných čerpadel vzduch-vzduch. Nyní vstoupila na trh s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Na tomto principu je založen systém Altherma, který je schopný zcela nahradit kotle na fosilní paliva. S rostoucími cenami fosilních paliv a elektřiny se zároveň zvyšují i provozní úspory, které systém Altherma nabízí, navíc při nulových emisích. Instaluje se jednoduše, nevyžaduje žádné zásahy do pozemku a jen minimální uvnitř budovy. Přichází s přidanou hodnotou celoročního využití s funkcí chlazení, umožňující dosažení komfortního prostředí v každém ročním období.

Tento výrobek je ekonomickou a ekologickou alternativou k tradičním způsobům vytápění a ohřevu teplé užitkové vody (TUV). Systém těží z řešení firmy Daikin, jakými jsou patentově chráněný "swing" kompresor Daikin s vysokou účinností či invertorová regulace. Zkušenosti firmy z oblasti chlazení navíc vedly k uvedení verzí Althermy, nabízejících i funkci chlazení, a to se zachováním funkce ohřevu TUV.

TECHNICKÉ PARAMETRY

Ve své podstatě je Altherma split systém, sestávající z venkovní jednotky s kompresorem a vnitřní jednotky, která obstarává výměnu tepla mezi chladivem a vodou otopné soustavy. Systém tepelného čerpadla vzduch-voda znamená, že nejsou potřebné žádné nákladné vrty nebo plošný podzemní kolektor. Jak venkovní, tak vnitřní jednotka jsou velice kompaktní a tiché, umožňují instalaci na prakticky jakékoli místo. Díky venkovnímu umístění kompresoru nevytváří vnitřní jednotka takřka žádný hluk, nepotřebuje žádné zvláštní zapojení jako přívod čerstvého vzduchu nebo vývod do komínu, a tak nevyžaduje samostatnou místnost.

Vnitřní jednotka Althermy, takzvaný hydrobox, obsahuje téměř veškerá technická zařízení potřebná pro otopnou soustavu, jako jsou oběhové čerpadlo, expanzní nádoba a pojistný ventil. Dále zahrnuje elektroniku regulace a záložní elektrický dohřívač pro pokrytí topné potřeby při extrémních mrazech, což umožňuje ekonomičtější dimenzování systému. Hydro-box se vyrábí ve dvou verzích - "pouze vytápění" a "vytápění a chlazení". Chlazení (klimatizace) může být prováděno prostřednictvím podlahové otopné soustavy, kdy je teplota "chladicí" vody omezena na minimálně 18 °C, nebo prostřednictvím speciálního okruhu s fan-coilovými jednotkami, pro které může být voda ochlazována až na 7 °C.

Pro ohřev teplé vody nabízí systém Altherma izolované nerezové zásobníky o objemech 150, 200 a 300 litrů. Teplá voda je předehřívána tepelným výměníkem z vody otopné soustavy na teplotu 50 °C a prostřednictvím 3 kW elektrického ohřívače na případně nastavenou vyšší teplotu.

Loni v květnu společnost Daikin zahájila výrobu tří výkonových úrovní systému Altherma - 5,7 kW, 6,8 kW a 8,4 kW. Tyto výkony jsou nejvhodnější do budov s dobrou tepelnou izolací. V současné době jsou již k dispozici výkonnější verze - 11,2 kW až 16,8 kW.

KONTROLA NAD TEPLOTOU A VLHKOSTÍ

Dvě japonská slova - ururu a sarara - v češtině znamenají zvlhčování a odvlhčování. Jejich spojení však označuje originální klimatizační systém, nezávislý na zdroji vody. Pod tímto názvem nabízí sestavu funkcí, která poskytuje celoroční kontrolu nad teplotou a vlhkostí. Dále pak umí přivádět čerstvý vzduch zvenku do místnosti a čistit vzduch uvolňováním vysokorychlostních elektronů (technologie Flash Streamer).

Žádné externí napojení na přívod vody není zapotřebí. Vlhkost je z venkovní jednotky přiváděna větracím potrubím do vnitřní jednotky. Ta ji rovnoměrně rozdělí do celé místnosti prostřednictvím vyfukovaného vzduchu, čímž se zamezuje shromažďování vlhkosti u stropu a sucha u podlahy.

Pro optimální vnitřní klima dokáže Ururu Sarara snížit vlhkost vzduchu uvnitř místnosti, aniž by přespříliš snížila jeho teplotu, tak, že mísí chladný suchý vzduch s teplým a vytváří sušší vzduch o příjemné teplotě (odvlhčování se zpětným ohřevem).

Pokud se teplota vnitřního vzduchu zvýší natolik, že i s odvlhčeným se zdá být příliš teplo, tak Ururu Sarara vzduch ochladí jako klasická klimatizace, odvlhčuje jej chlazením a přitom z něj odvede vlhkost v podobě kondenzátu. Dokáže vyměnit přívodem čerstvého vzduchu veškerý vzduch místnosti o ploše 26 m2 za méně než dvě hodiny i při zavřených oknech. Bezhlučná ventilace může být spuštěna, i když nejsou obyvatelé doma.

Přiváděný vzduch je navíc čištěn dříve, než je vzduch přiveden do vnitřní jednotky, a tam je vyčištěn od prachu a pylu a dále zpracován pomocí fotokatalytického filtru pro odstranění dalších zápachů.

Formaldehydy, viry nebo spory plísní jsou rozloženy při průchodu trsovým výbojem Flash Streamer, patentovaným Daikinem.

VYŠŠÍ KOMFORT

V režimu "zvláčňování" vytváří jednotka obzvláště příznivé prostředí pro pokožku kombinací vysoké relativní vlhkosti, příjemným průtokem vzduchu a emisí vitamínů a kyseliny hyaluronové. S funkcí "simulace přírodního vánku" je neustále měněn směr výstupu vzduchu, čímž je navozován pocit příjemně chladivého přírodního vánku, zatímco "komfortní noční režim" upravuje teplotu vzduchu v průběhu noci tak, jak to lidskému tělu nejvíce vyhovuje.

Toto nové tepelné čerpadlo, sestávající z vnitřní (FTXR-E) a venkovní (RXR-E) jednotky, je nabízeno ve třech velikostech s jmenovitými výkony 2,8, 4,2 a 5,0 kW. Všechny jednotky z této řady patří do energetické třídy "A" a jsou jedny z nejúspornějších na evropském trhu.


Faktory ovlivňující volbu

> Míra, do jaké je potřeba řídit vnitřní klima.

> Záměr, zda jde pouze o chlazení nebo také ventilaci a topení.

> Počet místností - v případě více než jedné místnosti lze připojit několik vnitřních jednotek k jedné venkovní jednotce.

> Druh místnosti - obchod, kancelář, ložnice nebo obývací pokoj.

> Příliš velký výkon povede ke vzniku průvanu a nestabilní teploty a k vysokým účtům za energii. Při příliš malém výkonu nelze dosáhnout požadované teploty.

> Vhodné umístění venkovní jednotky na pevný základ s přístupem pro údržbu.

> Umístění vnitřní jednotky - každá jednotka má svůj vlastní způsob distribuce vzduchu. Špatné umístění může mít za následek vznik průvanu a hluku.

> Vliv počasí na venkovní jednotku - určí životnost instalace.

> Čištění vzduchu pomocí filtrů na vnitřní jednotce.

> Výběr instalační firmy.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů