Pátek, 29. března 2024

Skupiny výrobců získají příští rok dotace z Programu rozvoje venkova

Skupiny výrobců získají příští rok dotace z Programu rozvoje venkova
Skupiny výrobců zajišťujících společný odbyt vybraných zemědělských komodit dosáhnou v příštím roce na dotaci 11 220 EUR. Vyplývá to z novely nařízení, které na dnešním zasedání schválila vláda.
Vládní nařízení upravuje podmínky v rámci opatření zakládání skupin výrobců (ZSV), které je jedním z opatření Horizontálního plánu rozvoje venkova ČR (HRDP) na období 2004 – 2006.
Od roku 2008 budou závazky HRDP financovány z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) prostřednictvím Programu rozvoje venkova na období 2007 – 2013. Výše finančních prostředků v PRV alokovaná na opatření ZSV činí 2,39 mil. EUR/rok, tedy zhruba 65,8 mil. Kč. Navrhovaná úprava stanovuje způsob výpočtu dotace a maximální částku dotace pro skupinu výrobců v daném kalendářním roce ve výši 11 220 EUR/rok. Limit byl stanoven na základě výše alokovaných finančních prostředků v PRV a počtu zařazených skupin výrobců v programu ZSV.
Přijímání žádostí o zařazení do programu na zakládání skupin výrobců bylo zahájeno nabytím účinnosti nařízení vlády 12. ledna 2005. Dotace se poskytuje skupině výrobců po dobu 5 kalendářních let ode dne zařazení skupiny výrobců do programu.
Na opatření ZSV bylo v rámci HRDP alokováno na období 2004 – 2006 celkem 10,615 mil. EUR, - 292,2 mil. Kč. Vzhledem k počtu subjektů zařazených do opatření ZSV (200 subjektů) umožní výše finančních prostředků v rámci HRDP  pokrýt žádosti o dotaci v roce 2007 (cca 233, 4 mil. Kč). 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů