Středa, 24. dubna 2024

Podle vědců k vyhynutí dinosaurů přispěl hmyz

Podle vědců k vyhynutí dinosaurů přispěl hmyz
S novým vysvětlením, proč vyhynuli dinosauři, přišla dvojice amerických vědců. Možná to prý byl miniaturní hmyz, který na veleještěry přenesl těžké nemoci a navíc je připravil o potravu, když způsobil změny životního prostředí. Právě hmyz zaznamenal velký rozmach druhů v poslední etapě vlády dinosaurů na Zemi.

Teorii podle agentury EFE přednesli entomologové George a Roberta Poinarovi z Oregonské univerzity - odborníci na hmyz, který byl před miliony let uvězněn a dokonale zakonzervován v jantaru.

Některé exempláře "jantarového hmyzu" v sobě mají krev dinosaurů a také mikroorganismy přenášené bodnutím, jež způsobují i smrtelné nemoci. Vědci například našli patogen vyvolávající leishmaniózu - kožní chorobu, která nyní napadá člověka i plazy a pokud není léčena, může končit smrtí. Narazili také na parazit malárie ohrožující ještěrky a ptáky.

Hmyz mohl přispět k vymření dinosaurů, ovšem ne jako jediná příčina, nýbrž jako jeden z faktorů jejich úplného zmizení z planety. V exkrementech sauropodů našli vědci pozůstatky hlístů a prvoků přenášených hmyzem, kteří mohli způsobit úhyn ještěrů prostřednictvím úplavice a jiných zdravotních problémů.

Kromě toho v posledním období křídy (asi před 80 miliony let), kdy začínali dinosauři mizet, byla planeta pokrytá tropickými oblastmi a plná hmyzu. Ten napomohl šíření rostlin s květy, a to na úkor nahosemenných rostlin, kapradin, cykasů či travin, které představovaly základní potravu býložravých dinosaurů. Ti tvořili naprostou většinu ještěrů a zřejmě se nedokázali adaptovat na novou rostlinnou potravu.

Nemoci a nedostatek potravy jsou tedy podle Poinarových dva faktory, které přispěly k pomalému vymírání gigantických ještěrů spíš než jediná katastrofická událost. Za ni vědci běžně označují pád obrovského meteoritu do oblasti dnešního poloostrova Yucatán.

"Teorie náhlých ran způsobujících vyhynutí dinosaurů vykazují jisté problémy - tím hlavním je, že jejich úbytek se odehrával v horizontu statisíců nebo dokonce milionů let," říká George Poinar.

"Nemůžeme tvrdit, že hmyz a šíření nemocí byly jedinou příčinou vymření, ale na základě našich výzkumů se domníváme, že měly velký podíl jak na něm, tak na ekologii Země, když způsobily zmizení jiných pozemských organismů," dodává.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů