Čtvrtek, 28. března 2024

Rada Středočeského kraje odsouhlasila předložení žádostí o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí

Rada Středočeského kraje odsouhlasila předložení žádostí o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí
Rada Středočeského kraje na svém zasedání dne 9. ledna 2008 projednala a odsouhlasila žádosti o finanční podporu z Operačního prostředí Životní prostředí na projekty „Zajištění podkladů pro vyhlášení evropsky významných lokalit ve Středočeském kraji I“ a „Podpora biodiverzity ve zvláště chráněných územích kategorie přírodní památka a přírodní rezervace ve Středočeském kraji II“.

Projekty budou předloženy v rámci druhé výzvy, a to následovně:

1) V rámci oblasti podpory 6.1 – Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 podá Středočeský kraj projekt na zajištění podkladů pro vyhlášení 45 evropsky významných lokalit o celkové rozloze 3 250 ha. Předmětem projektu je geometrické zaměření, vytýčení hranic v terénu a zpracování plánu péče o jednotlivé lokality a vytvoření dalších podkladů pro implementaci soustavy NATURA 2000. Předpokládané náklady projektu činí 13 300 000 Kč na tři roky.

2) V rámci oblasti podpory 6.2. – Podpora biodiverzity podá kraj projekt na zajištění podpory biodiverzity ve zvláště chráněných územích Středočeského kraje kategorie přírodní památka a přírodní rezervace. Péči o zvláště chráněná území kategorie přírodní památka a přírodní rezervace zajišťuje podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny kraj. V předešlých letech byla proto tato činnost zajišťována prostředky rozpočtu Středočeského kraje. Předpokládané náklady projektu činí 22 600 000 Kč na tři roky.

„Chceme tímto způsobem využít prostředky Evropské unie ke kvalitní péči o cenná přírodní území,“ uvedl k oběma projektům náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a informatiku Ing. Vilém Žák.

Výpis usnesení z jednání Rady bude k dispozici na webových stránkách Středočeského kraje www.kr-stredocesky.cz.

Oddělení informací a styku s veřejností, Krajský úřad Středočeského kraje, Zborovská 11, Praha 5
Kontakt: Martin Kupka, tiskový mluvčí Středočeského kraje, tel.: 257 280 408, 724 345 456

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů