Sobota, 20. dubna 2024

Na Slovensku patří do přírody opět i člověk

Na Slovensku patří do přírody opět i člověk

 

V ochraně přírody na Slovensku zavál čerstvý vítr - zpráva z konference "Aktuálne otázky ochrany prírody v územiach NATURA 2000"­.

V listopadu 2007 uspořádala Slovenská agentura ochrany přírody konferenci "Aktuálne otázky ochrany prírody v územiach NATURA 2000", na níž vyslala naprosto jasný signál: v ochraně přírody na Slovensku zavál čerstvý vítr. Je preferováno dynamické pojetí ochrany přírody, které v žádném případě není o vyloučení člověka. Naopak zkostnatělé, extenzivní, striktní pojetí ochrany přírody na Slovensku dospělo do slepé uličky. V referátech opakovaně zaznělo, že přírodu nelze před člověkem uzavírat, ponechat ji samoregulačním procesům a její ochranu provádět z úzkého pohledu jedné zájmové skupiny.

Z úst státního tajemníka pro ochranu přírody mj. zaznělo, že je povinností státu, když něco žádá od vlastníka, rozumně se s ním dohodnout, kompenzovat mu vznikající škody. Nesmí se připustit, aby se dřívější negativní pohled na soukromé vlastnictví promítal do nynější doby. Ochrana přírody musí dosáhnout konsensu s vlastníky půdy, lesníky, myslivci, rybáři, s občany. Nelze tyto lidi vyhnat z přírody, stejně tak ani investory.

Bylo konstatováno, že slovenská legislativa v ochraně přírody je v obrovském rozporu s ostatní legislativou. Situace v české legislativě ochrany přírody je přitom analogická. Např. ustanovení § 90 odst. 4 zákona o ochraně přírody a krajiny říká, že zákon o ochraně přírody a krajiny a předpisy vydané k jeho provedení jsou zvláštními předpisy ve vztahu ­k předpisům o lesích, vodách, územním plánování a stavebním řádu, o ochraně nerostného bohatství, o ochraně zemědělského půdního fondu, myslivosti a rybářství. Nejen, že tento zákon sám sebe povýšil nad ostatní zákony, ale naprosto v rozporu se vším, co se na právnických fakultách učí o síle právních předpisů, povýšil nad mnohé zákony také vyhlášky vydávané ke svému provedení.

Ochrana přírody se u nás stala doménou, monopolem úředníků a ostatním subjektům, které mají k přírodě většinou mnohem blíž, je znemožňována. Nezbývá než závidět našim nejbližším východním sousedům, kde tento stav již naštěstí pro ně neplatí.

Marcela Medková

Delší verze článku viz zde.

Zdroj: http://libinst.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů