Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ plánuje výstavbu nové elektrárny v Košicích

ČEZ plánuje výstavbu nové elektrárny v Košicích
Energetická firma ČEZ zesiluje svůj zájem o Slovensko. Chce postavit elektrárnu v Košicích, jejíž výkon může dosahovat až 400 MW - to je pro srovnání už pětina výkonu obou bloků v její Jaderné elektrárně Temelín. Náklady na stavbu mohou podle odhadů dosáhnout až devíti miliard korun.

"Podepsali jsme již memorandum se společností U.S. Steel Košice," potvrdila včera mluvčí ČEZ Eva Nováková. Právě v areálu této ocelářské firmy má nová elektrárna vzniknout. Podpis dohody potvrdil ČTK i mluvčí U.S Steel Ján Bača.

Zhruba do poloviny letošního roku vznikne podle Novákové studie, která upřesní druh paliva, výkon i datum zahájení stavby.

"Teprve pak bude možné také upřesnit náklady na výstavbu," upozornila. Jako palivo může připadat v úvahu plyn, uhlí, nebo částečně i biomasa. "Všechny varianty jsou zatím otevřené," prohlásila mluvčí.

Polostátní ČEZ se snažil proniknout na slovenský trh už před třemi lety. Na prodej byly dvě třetiny společnosti Slovenské elektrárne. Český gigant však nakonec v soutěži neuspěl, skončil druhý za italskou firmou Enel.

Mnohem lepší perspektivu má spolupráce s maďarskou energetickou společností MOL. S tou už se ČEZ domluvil na společné výstavbě paroplynové elektrárny v Bratislavě v tamních rafineriích. Výsledný výkon by měl dosáhnout až 800 megawattů a po rozšíření až 1600 MW.

"S MOL jde o investici v hodnotě 1,4 miliardy eur, dokončení je plánováno na roky 2013 až 2014," uvedla mluvčí ČEZ Nováková.

Včera oznámený záměr stavět elektrárnu u Košicích analytici chválí. Slovensko považuje za perspektivní trh Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. "Je to rozhodně lepší varianta než například zamýšlená akvizice v Rusku," konstatoval.

Na Slovensku bude podle expertů po uzavření dvou bloků jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice a částečném odstavení hnědouhelných elektráren po elektřině hlad. Poptávka totiž stále roste. Navíc jsou, ještě z dob federace, velmi dobře propojeny přenosové soustavy obou zemí.

ČEZ, jemuž rekordně rostou zisky, stále častěji míří s investicemi za hranice. Se společností MOL bude vedle Slovenska spolupracovat i při výstavbě elektrárny v Maďarsku, případně také v Chorvatsku a Slovinsku.

Česká energetická firma už také vlastní třeba elektrárnu v bulharské Varně nebo dvě společnosti v Polsku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů