Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická daň zdražila uhlí zhruba o dvacet korun

Ekologická daň zdražila uhlí zhruba o dvacet korun

České Budějovice - Chcete si po novém roce koupit uhlí? Počítejte s tím, že sáhnete hlouběji do kapsy. Novinka v českém daňovém systému, tzv. ekologická daň, zdražila uhlí přibližně o dvacet korun na jednom metráku.

To Deníku potvrdily firmy, které na Českobudějovicku prodávají tuhá paliva. „Ceny hnědého uhlí se od ledna změnily pouze o ekologickou daň. Je to o dvacet korun na metráku včetně DPH,“ řekl Deníku Oldřich Janouch ze společnosti Jihoterm.

„V létě jsme kupovali hnědé uhlí na zimu ještě za 280 korun, platili jsme celkem něco pod čtrnáct tisíc i s dopravou,“ vypočítal Miloslav Král z Českých Budějovic. Teď by už za stejné množství paliv zaplatil majitel rodinného domku o dva tisíce víc. Cena hnědého uhlí se nyní pohybuje mezi 320 a 330 Kč/q.
Dřevo zůstává nejlevnější

Vzhledem k tomu, že od nového roku zdražila i českobudějovická teplárna  a na jihu Čech šly nahoru znatelně také elektřina a plyn, nejlíp jsou na tom teď ti, kteří topí dřevem.

„Palivové dřevo zůstalo na stejné úrovni a počítáme, že do první poloviny letošního roku se cena nezmění,“ nastínil Jaromír Mertlík z Lesů a pily obce Kamenný Újezd. Dříví je totiž ještě dostatek po loňském orkánu Kyrill. Jakmile zásoby dojdou a začne se těžit nové dřevo, cena půjde nahoru.
Zelení ovšem novou daň na neekologická paliva a energie obhajují, i když vidí její nedostatky.

„Smysl daně je vytvořit pravdivou cenu energie,“ vysvětlil k nově zavedené ekologické dani energetický konzultant Dalibor Stráský. „U uhlí vznikají při spalování škodliviny, které mají vliv na lesnictví, na zdraví občanů. Škody někdo musí zaplatit,“ doplnil Stráský a poukázal na výdaje, které má stát v tomto směru. Aby však bylo zdanění spravedlivé, mělo by se podle Stráského týkat všech druhů energií. Zatím je v systému příliš výjimek a spíše než ekologickou se nová daň stala daní spotřební. Výsledek odpovídá jen minimální společné dohodě v rámci Evropské komise. Tu se zavázaly splnit všechny státy.

Budoucí postup zřejmě povede k dalším pohybům cen. Například pro elektřinu určily výpočty daň kolem 7%, ale nakonec bylo zavedeno jen jedno procento. Pro uhlí činí tato daň necelých deset procent. 

 
Daniela Bicková, Edwin Otta
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů