Čtvrtek, 25. dubna 2024

Společnost Total zaplatí za havárii tankeru

Společnost Total zaplatí za havárii tankeru

Francouzská ropná společnost Total byla včera uznána vinnou z podílu na potopení tankeru Erika, v jehož důsledku bylo v roce 1999  znečištěno  bretaňské pobřeží.

Za spoluviníky byli označeni také italský rejdař Giuseppe Savarese, kterému loď patřila, Antonio Pollaro, šéf společnosti, která ji provozovala, a společnost RINA, která vydala dobrozdání o schopnosti k plavbě. Soud odsoudil Total a RINA k pokutě 375 000 eur, Savareseho a Pollara k pokutě 75 tisíc eur a všechny čtyři dohromady k vyplacení odškodného ve výši 192 milionů eur.

Stát a postižené regiony, obce a další civilní účastníci sporu žádali celkově asi miliardu eur. Plně uspokojen byl jen stát, který nárokoval 153 milionů. Dnešní rozsudek však otevírá cestu k novým žádostem o odškodnění z titulu "  ekologické  újmy". Tento pojem zatím francouzské právo neznalo, takže rozhodnutí je v tomto smyslu průlomové.

V procesu, který trval skoro rok, bylo obžalováno 15 fyzických a právnických osob. Kromě zmíněné čtveřice byly nakonec všechny obžaloby zproštěny, mezi nimi i ředitel společnosti RINA, kapitán lodi a čtyři pracovníci francouzské záchranné služby. Všichni obžalovaní, včetně těch, kteří byli nakonec odsouzeni, vinu popírali.

Stárnoucí a rezivějící tanker Erika se v prosinci 1999 rozlomil a potopil 70 kilometrů od bretaňských břehů. Posádka byla zachráněna, ale z tankeru se vylilo 20 000 tun topného oleje a zamořilo 400 kilometrů pobřeží. Zahynulo až 300 000 ptáků, byly postiženy rybolov, turistika, pěstování ústřic a další obory. Celá oblast se z toho vzpamatovávala několik let.

Total až do konce tvrdil, že před soud nepatří, protože podle mezinárodního práva nájemce lodi nenese za případnou havárii odpovědnost. Loď plula pod maltskou vlajkou. Malta jako stát ale díky mezinárodním úmluvám mezi obžalovanými nefigurovala.

Proces stál podle francouzských médií 600 000 eur.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů