Čtvrtek, 28. března 2024

Stát pozastavil prodej akcií ČEZ

Stát pozastavil prodej akcií ČEZ
Vláda dočasně zastavila prodej akcií energetické skupiny ČEZ. V rozhovoru pro agenturu Thomson Financial to uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu a místopředseda dozorčí rady ČEZ Tomáš Hüner.

Místo původně plánovaného prodeje sedmi procent ČEZ chce kabinet podle něho prodat akcie skupiny za 31 miliard korun, tedy zhruba čtyři procenta. Akcie největší energetiky ve střední Evropě totiž loni výrazně vzrostly právě díky vyšším cenám elektřiny a zpětnému odkupu akcií ze strany společnosti ČEZ.

Příjem 31 miliard korun z prodeje akcií ČEZ vláda potřebuje na stavbu silnic. Hüner dodal, že původně plánovaný prodej sedmi procent akcií ČEZ je kvůli růstu cen akcií nepravděpodobný. Nyní se navíc vládní prodej akcií ČEZ zastavil, protože akcie podniku prodávají jeho manažeři v rámci motivačního opčního programu. Ti jen během minulého týdne prodali 512 tisíc akcií a celkem utržili přibližně 691 milionů korun, což jim po odečtení nákladů a daní vyneslo zhruba 362 milionů korun.

Hüner hovořil i o budoucích cenách elektřiny. Podle něj porostou v příštích třech až šesti letech nejméně o deset procent ročně kvůli sbližování s cenami elektřiny v sousedním Německu. Hüner řekl, že rozšíření  jaderné   energetiky  je jedinou možností, jak  ekologicky  pokrýt dlouhodobou spotřebu elektřiny v Česku.

Po uvedeném období cenového růstu by se měl nárůst zmírnit a ceny stabilizovat díky novým zdrojům elektřiny, dodal.

Náměstek je také pověřen navrhnout novou energetickou strategii, která bude pro budoucí plány ČEZ i uhelných firem rozhodující. Hüner je přitom pro posunutí těžebních limitů, které nyní nedovolují důlním společnostem vytěžit zhruba miliardu tun hnědého uhlí. Kabinet, v němž je i Strana zelených, ve svém programu ale uvádí, že nemá v plánu limity prolomit ani výstavbu nových  jaderných  reaktorů.

Čas pro diskusi o prolomení limitů podle Hünera zatím neuzrál. Osobně ale věří, že se časem limity stejně prolomí, napsal Thomson Financial.


ČEZ je nejziskovější domácí firmou. Vedení společnosti před Vánocemi odhadlo, že čistý zisk za rok 2007 vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun; letos má dále vzrůst na 46,6 miliardy. V roce 2006 skupina vydělala 28,8 miliardy korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů