Pátek, 29. března 2024

Pozvánka na seminář POSUZOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU LCA

Program semináře je koncipován tak, aby posluchači získali jak teoretické znalosti o metodě LCA, tak informace o konkrétních projektech, zejména z oblasti odpadového hospodářství, kde se metoda uplatňuje.
Pozvánka na seminář POSUZOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU LCA

Odborný seminář Posuzování životního cyklu LCA (31. ledna 2008, konferenční sál VÚV T.G.M., připravují organizátoři ve spolupráci s Ústavem chemie ochrany prostředí VŠCHT Praha, CeHO VÚV T.G.M. a společností ETC Consulting Group, s.r.o. ve snaze přispět k vyšší informovanosti odborné veřejnosti o jednom z dobrovolných nástrojů na podporu a prosazování strategie odpadového hospodářství – metodě LCA, která spočívá v hodnocení environmentálních dopadů výrobků, služeb a technologií a produktů lidských činností obecně.

V ČR se metoda LCA začíná prosazovat teprve v posledních letech. Zájem o ni vytváří zavádění ISO norem řady 140XX, nové požadavky zahraničních výrobců, nová legislativa EU a v neposlední řadě i informace o zahraničních zkušenostech. V současnosti je metoda LCA mimo jiné základním nástrojem při procesu propůjčování ochranných známek, tzv. ekoznaček, III. typu - EPD (Environmental Product Declaration).

Program semináře je koncipován tak, aby posluchači získali jak teoretické znalosti o metodě LCA, tak informace o konkrétních projektech, zejména z oblasti odpadového hospodářství, kde se metoda uplatňuje. V závěru semináře se posluchači dozví čerstvé novinky z ČIA, který ve spolupráci s MŽP zavedl od 1. 11. 2007 novou službu – akreditaci ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu. Služba byla zavedena jako součást realizace Národního programu environmentálního značení (NPEZ), dle usnesení vlády č. 26/2007 a č. 356/2007. Cílem tohoto programu je prostřednictvím sdělování ověřitelných, přesných a nezavádějících informací o environmentálních aspektech produktů povzbudit poptávku a nabídku takových produktů, které způsobují menší tlak na životní prostředí.

Seminář je rozhodnutím ministerstva vnitra, odbor rozvoje lidských zdrojů ve veřejné správě, akreditován jako vzdělávací program průběžného prezenčního vzdělávání pro úředníky a vedoucí úředníky.

Bližší informace a přihlášky viz www.ekomonitor.cz, seminare@ekomonitor.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů