Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické a energetické návrhy Evropské komise představují dobrý základ pro budoucí dohodu

Ekologické a energetické návrhy Evropské komise představují dobrý základ pro budoucí dohodu

Tisková zpráva poslance EP Jana Březiny (KDU-ČSL)

Předseda Evropské komise Barroso dnes v Evropském parlamentu představil konkrétní obrysy nové ekologické a energetické legislativy. Europoslanec Jan Březina, člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, předložený materiál opatrně vítá.

"Jedná se o krok správným směrem a dobrý základ pro budoucí dohodu. Stanovené cíle v oblasti snížení emisí CO2 a podílu obnovitelných zdrojů energie nejsou viditelně neproveditelné. Považuji však za vážný nedostatek, že zatím chybí dopadová studie na evropský průmysl. Její vypracování by mělo být základním předpokladem přijetí jakéhokoliv definitivního řešení," uvádí Březina, podle něhož vůdčí role EU v oblasti boje proti klimatu nesmí být na úkor ekonomického růstu.

"Jsem rozhodným zastáncem diferencovaného přístupu, který bere v úvahu rozdílnou zeměpisnou a ekonomickou realitu jednotlivých členských států. Proto považuji za velmi důležitou skutečnost, že Evropská komise ústy předsedy Barrosa uznala rozdílnost kapacit a investičních schopností jednotlivých členských států z hlediska dosažení cílů v oblasti snižování emisí CO2 a podílu obnovitelných zdrojů energie. Navržený 13% podíl obnovitelných zdrojů energie pro Českou republiku bere v úvahu naše reálné možnosti a odráží specifičnost naší výchozí pozice, která se značně odlišuje třeba od sousedního Rakouska", konstatuje Březina.

Březina však má i několik kritických připomínek. "V předloženém materiálu postrádám zdůraznění významu jaderné energie pro snižování emisí CO2. Přitom se jedná o nejčistší zdroj energie, který plně vyhovuje cílům ekologické strategie EU. EU by se měla přestat tvářit, že jaderná energie neexistuje a měla by ji zahrnout mezi obnovitelné zdroje energie a členským státům tak bylo umožněno dosáhnout 20% podílu obnovitelných zdrojů energie i cestou výroby energie z jádra", udává Březina.

"Návrh na 10% podíl biopaliv v rámci EU je sice střízlivější než dosavadní návrhy, ale přesto s ním nemohu souhlasit. Vhledem k negativním dopadům biopaliv na hospodářství i životní prostředí je potřeba další výzkum a vývoj v této oblasti, abychom došli ke skutečně efektivním biopalivům budoucnosti," uzavírá Březina.


Pro více informací:
Jan Tlamycha
Parliamentary assistant to Jan Brezina MEP
ASP03F266
European Parliament
Rue Wiertz, 60
B-1047 Brussels
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů