Středa, 24. dubna 2024

Lesy ČR mají uzavřeny smlouvy o těžbě na 90 procent jednotek

Lesy ČR mají uzavřeny smlouvy o těžbě na 90 procent jednotek

Státní podnik Lesy České republiky uzavřel s dodavatelskými firmami již 64 procent smluv na lesnické práce. Z celkového počtu 257 tendrů vypsaných v roce 2007 tak již firmy pracují ne zahájení prací připravují na 165 jednotkách. U dalších 67 tendrů se čeká na jejich podpis.

Smlouvy podepsané nebo přichystané k podpisu přitom zahrnují přes devadesát procent jednotek, na nichž Lesy ČR hospodaří. "Tyto jednotky jsou takzvaně právně bez závad a nejsou blokovány Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl mluvčí firmy Radek Drahný.

Tendry stále zkoumá antimonopolní úřad

Pokud nedojde na některých jednotkách k uzavření smluv, je státní podnik připraven zajistit práce na těchto jednotkách dosavadními smluvními partnery na základě opcí. K jejich využití již došlo na pěti jednotkách, kde byly tendry zrušeny.

Souhrnná hodnota tendrů činí jedenáct miliard korun a podle vyjádření zástupců Lesů ČR probíhají podle předpokladů. "Obavy, že by kvůli neuzavřeným smlouvám byl na trhu nedostatek dřeva, se stávají zbytečnými," doplnil Drahný.

Po řadě problémů a sporů v minulosti vypsaly Lesy ČR současné tendry na léta 2008 až 2010. Část vytěženého dřeva bude prodávat státní podnik sám, zbytek přímo těžařské firmy. Tendry v současné době navíc zkoumá antimonopolní úřad, ten ale nevydal žádné předběžné opatření, které by uzavíraní smluv znemožnilo.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů