Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej a výkup kovového odpadu se možná zpřísní

V budoucnu možná budou všichni, jež prodávají do Sběren surovin odpady, evidováni s tím, že se zpřísní možnosti kontroly evidence.
Prodej a výkup kovového odpadu se možná zpřísní

Stejně tak tomu zřejmě bude i u evidence všech vykupovaných odpadů. Poslanecká sněmovna ve středu v prvním čtení totiž schválila novelu zákona o odpadech z dílny poslanců a poslankyň KSČM a ČSSD. Nyní se budou novelou zabývat příslušné sněmovní výbory.


Podle hlavní předkladatelky, poslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která je členkou sněmovního výboru pro životní prostředí,  byla důvodem předložení novely snaha aktuálně reagovat na vážný problém. Poslanecká sněmovna podle jejích slov navíc novelu schválila již v minulém volebním období. Přišlo ale veto Senátu a sněmovna již do voleb nestačila jeho rozhodnutí zvrátit. „Podnětem k předložení novely pro nás byly i připomínky starostů obcí a měst, kteří upozorňují na problémy i nemalé finanční náklady, jež vznikají obcím především v důsledku krádeží kanalizačních poklopů a dopravních značek. Jejich výkup ve Sběrnách surovin je poté zdrojem příjmu zlodějů, na který doplácejí jak obce, tak poškození občané. Pád do odkrytého kanálu také jistě není právě příjemný,“ uvedla Konečná.

V novele se jedná především o to, že samotná právní úprava výkupu surovin je zastaralá a nepostačující. To potvrzují zvyšující se ceny barevných kovů a následný zvyšující se počet krádeží. „Jako předkladatelé jsme způsob řešení problému s prodejem kradených kovových movitých věcí vydávaných za odpad navrhli hned v několika úrovních především kontrolní činnosti. Jedná se o identifikaci osob prodávajících tento odpad, identifikaci samotného odpadu, povinné vedení evidence, ale také rozšíření případu povinné identifikace rovněž o kovové odpady, které podle příslušné vyhlášky ministerstva životního prostředí nejsou součástí katalogu odpadů,“ uvedla Konečná.¨

Stanovisko vlády k novele je zamítavé. Především proto, že vládní kabinet podle vlastních vyjádření chystá komplexnější novelu zákona o odpadech. „Motivace vás, jako předkladatelů poslaneckého návrhu, je na výsost pozitivní a chvályhodná… Přesto, když jsme toto projednávali na vládě, rozhodli jsme se dát nesouhlasné stanovisko. Argumentů bylo několik. Byly třeba legislativně technické, které nás vedly k určitým pochybnostem, jestli takto zformulovaný návrh novely ve finále přinese pozitiva a jestli ta pozitiva převáží nad určitými obavami z negativních efektů, které by by novela zákona mohla přinést,“ uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), který spolu s většinou klubu SZ hlasoval pro zamítnutí poslanecké novely. Chystaná vládní novela zákona o odpadech by podle jeho slov měla jít během čtrnácti dnů do vnějšího připomínkového řízení. Kabinetu by měla být předložena do konce letošního března.

Bursík dodal, že všechny podněty, se kterými předkladatelé a předkladatelky poslanecké novely pracují, je vláda připravena převzít a zapracovat do velké vládní novely. „Zveme vás k té práci a pokládáme za racionální rizika, která v předkladu existují a kde vidíme legislativně technické problémy a duplicity, společně odstranit,“ dodal ministr. Konečná reagovala slovy, že předkladatelům a předkladatelkám nejde o souboj v rychlosti, ale o věc. „Trošku se bojím toho, že se dostaneme do pasti. Vy po nás chcete slib, že to půjde dohromady. Ale ono to také nemusí jít dohromady, protože ve chvíli, kdy sem přijde velká novela odpadového zákona, se všemi těmi problémy, které už se dneska ukazují, i se všemi pozitivy, a navíc s novou legislativou Evropské unie, může se nám klidně stát, že velkou novelu odpadového zákona nestihneme projednat do konce roku,“ dodala Konečná.

Proti zamítnutí poslanecké novely v prvním čtení hlasovaly poslanecké kluby KSČM a ČSSD. Dále návrh tím, že se hlasování zdrželi, podrželi poslanci a poslankyně ODS Tomáš Dub, David Kafka, Jan Klas, Jana Rybínová, Vladimír Šoltys a Lucie Talmanová a poslankyně Olga Zubová (SZ). Přítomní koaliční poslanci KDU-ČSL Tomáš Kvapil a Pavel Severa, nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka a poslankyně Věra Jakubková (SZ) hlasovali přímo proti zamítnutí.

Andrea Cerqueirová

Autorka je interní redaktorkou gitY.

http://www.ta-gita.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů