Pátek, 19. dubna 2024

Severočeské doly mají zase zálusk na Libkovice

Severočeské doly mají zase zálusk na Libkovice
Sedmnáct let od rozhodnutí o zbourání severočeských Libkovic je tahle obec opět ve hře. Stane se totiž zřejmě prvním místem, kde těžební firma překročí vládní limity těžby uhlí.

"Kdybychom mohli posunout hranice těžby, dobývali bychom uhlí v prostoru bývalých Libkovic," potvrdil mluvčí Severočeských dolů (SD) Vladimír Budinský.

Někdejší boj ekologů a starousedlíků s těžební společností se nyní změnil v souboj politiků. Těžební firmy se zatím v tichosti domlouvají s lidmi z míst, kde je uhlí, aby mohly za vládními limity těžit.

Vyberte si: atom nebo uhlí

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner řekl, že k uspokojení rostoucí spotřeby elektřiny je třeba buď vsadit na jadernou energetiku. A nebo budou muset uhelné společnosti začít těžit za platnými limity těžby. Ty jim brání v přístupu k zásobám uhlí.

Agentura Bloomberg nedávno uvedla, že SD se snaží dohodnout s obcemi kolem dolů na územní změně, která by umožnila těžit za limity. "Ano, hledáme společnou řeč. Nechceme rušit limity, chceme jejich upřesnění," vysvětluje bývalý ministr průmyslu Vladimír Budinský. Severočeské doly by podle něj po upřesnění mohly těžit v území bývalých Libkovic. Jinak prý budou těžební stroje postupovat až na 250 metrů k Braňanům.

"Teď máme do limitů ještě 200 milionů tun, u Libkovic je dalších nejméně 100 milionů tun uhlí. Rozhodnutí musí padnout do tří let," doplnil Budinský. Tlačí na něj i plánované investice. Už teď SD čekají na těžební stroj za 2 miliardy korun a pokud by mohly těžit u Libkovic, pořídily by si prý další. V cestě za limity by SD mohli zastavit jen lidé z nedalekých Mariánských Radčic.

"My s těžbou v Libkovicích vlastně souhlasit musíme. Vždyť ta obec byla kvůli tomu zbouraná," říká starostka této obce Vlasta Tůmová.

Mnohem horší pozici má Mostecká uhelná společnost, která bojuje o uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

Ustupte, dáme vám byt

Firma vůbec nechce uznat platnost vládních limitů. Pokud chce těžit, musí se ale dohodnout s téměř dvěma tisíci lidí, že se nechají přestěhovat jinam.

MUS má na speciálních internetových stránkách údaje, že 76 procent majitelů domů je ochotno jednat o nabídce náhradního bydlení a 60 procent by na ni přistoupilo hned. Podle obyvatel města to ale tak jasné není.

"Politici si nás mezi sebou přehazují. Jediné, co brání tomu, aby sem přijely velkostroje, jsou lidé. Pokud se Mostecká uhelná nedohodne se všemi lidmi, nemůže tady těžit," říká starosta Horního Jiřetína Branko Glavica. K tomu dodává, že se v poslední době zvyšuje počet těch, kteří se z města stěhovat pryč nechtějí. "A že je nabídka konečná, už nám Mostecká uhelná řekla. Nemělo by to tedy být o tom, že lidi přeplatí, aby je pustili k uhlí," dodává Glavica.

MUS nabídla lidem několik variant rodinných domů s tím, že je přestěhuje. Už jednou prodloužená oficiální nabídka platí do poloviny letošního roku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů