Pátek, 29. března 2024

Správa CHKO Jizerské hory postupuje správně

Správa CHKO Jizerské hory postupuje správně

Zcela správně postupuje podle Ministerstva životního prostředí Správa CHKO Jizerské hory, když vystoupila proti firmám odvážejících sníh z centrální části pohoří. „Vjezd nákladních vozidel a nakládací techniky mimo místní komunikace v chráněné krajinné oblasti je v rozporu se zákonem  a Správa CHKO proto zahájit správní řízení v každém případě musí,“ říká náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

„Organizátoři, nebo firmy jimi objednané, by na takovou činnost potřebovali výjimku schválenou vládou, ve které by byly stanoveny podmínky pro vjezd za účelem  odběru sněhu. Takhle je to trochu jak na divokém západě. Nemluvě o tom, že Správa CHKO na vše předem organizátory upozornila,“ dodává náměstek Pelc.

„Zimní sporty jsou populární, sám rád běžkařím. Ale je to sport výsostně závislý na počasí. Nedostatek sněhu nemůžu řešit tím, že ho tisíce kubíků budu převážet nákladními auty stovky kilometrů z místa na místo. Zejména v době, kdy vážně hovoříme o klimatických změnách, se mi to jeví ve všech souvislostech jako nešťastné. Nejde ale jen o ochranu přírody – odvoz sněhu znamenal i zničení části běžkařské magistrály. Organizátoři Světového poháru tak kvůli závodu omezili možnosti sportu pro veřejnost,“ říká náměstek ministra životního prostředí František Pelc. „Běžky byly vždy chápány jako příklad sportu, který je v souladu s přírodou, umožňuje obdivovat její krásy, aniž by ji výrazněji ohrožoval. Příklad, který dávají organizátoři libereckého poháru tak trochu poškozuje, bohužel, pověst běžkařského sportu jako celku,“ uzavírá náměstek Pelc.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů