Středa, 24. dubna 2024

Zanedbali stromy, teď je chtějí kácet. Praha 6 chystá vymýcení parku v Thákurově ulici.

Zanedbali stromy, teď je chtějí kácet. Praha 6 chystá vymýcení parku v Thákurově ulici.

PRAHA – Stromy jsou neduživé a padají z nich větve, tvrdí Technická správa komunikací (TSK) o parku v Thákurově ulici v Praze 6 (1). Úřad městské části tomu přizvukuje a chce povolit úplné vymýcení této zelené plochy. Padnout má 31 lip starých osmdesát let (2). Okraje parku se pak mají oficiálně proměnit v parkoviště. Proti vykácení parku ostře protestuje Arnika, neboť většina stromů je v dobrém stavu. Podle Arniky správce vědomě zanedbal péči o park. Již rok existuje odborný posudek (3) s doporučením (4), jak stromy ošetřit, ale TSK ani Praha 6 nic neudělaly.

„Stav lip v Thákurově ulici odpovídá jejich věku. Je na nich také vidět dlouhodobé zanedbání péče. To ale nemůže být důvodem pro vymýcení celého parku,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Podle něj je údajně špatný zdravotní stav stromů jen záminkou. Uvažuje se o potvrzení necitlivého zúžení parku, k němž došlo v 70. letech 20. století, a vytvoření parkovacích stání na jeho okraji. „Stromořadí v Thákurově by mohla být chloubou Dejvic, zdá se ale, že úředníci si to zatím zřejmě neuvědomují,“ dodává Skalský.

Technická správa komunikací, která parkovou plochu vlastní, přišla se stejným plánem na vymýcení stromů již před dvěma lety. Tehdy ovšem narazila. Odborný posudek Výzkumného ústavu krajiny a okrasného zahradnictví Silva Taroucy konstatoval, že většina lip je v dobrém stavu a chybí jim jen kvalitní péče a údržba. Úřad už dříve povolil vykácet šest rizikových stromů. Při kácení se dřevaři spletli a bez povolení pokáceli jednu lípu navíc.

Posudek doporučil řadu opatření. „TSK měla dosadit chybějící lípy, nakypřit půdu kolem kmenů, odstranit suché větve, ošetřit plísně a různé nemoci,“ vysvětluje Lukáš Matějka z Arniky. „Protože auta parkují těsně vedle kmenů a neopatrní řidiči je poškozují, měly být kolem stromů zabudovány ohrádky. Za celý rok od vypracování posudku se ale nic nestalo. Obáváme se, že TSK zanedbala péči záměrně, aby se stav stromů zhoršil a bylo možné znovu žádat o jejich vykácení.“

Martina Skalského z Centra pro podporu občanů nejvíce zaráží, že se stromů nezastal odbor životního prostředí Prahy 6. Úřad měl podle zákona dohlédnout na ošetření lip a další navržená opatření. „Není to bohužel jediné selhání. Úředníci nedokázali nařídit vysazení lip, které byly z alejí dříve vykáceny. Nevadí jim, že auta parkují na okrajích parku mezi stromy a poškozují jejich kořeny a kmeny. Tragický je také stav stromků nově dosazených po kácení v roce 2006. Zřejmě je zapomněli zalévat a lípy takřka uschly,“ popsal situaci Skalský.

Protože se Arnika o osud lipových stromořadí v Thákurově ulici obává, upozornila na hrozící kácení i zanedbání péče Českou inspekci životního prostředí. Ta může podle zákona provést kontrolu případu a kácení zakázat. Za poškození stromů mohou inspektoři udělit pokuty.

Správní řízení o kácení stromů vede odbor dopravy a životního prostředí Městské části Praha 6. Řízení je nyní přerušeno; úřad čeká na posudek soudního znalce z oboru dendrologie, který by měl být vypracován počátkem března.

Ohrožený park je významnou součástí urbanistické kompozice architekta Antonína Engela, který po obvodu zastavěného území mezi Dejvicemi a Bubenčí umístil zelený pás. Ten začíná právě parkem v Thákurově ulici, vysázeným před zhruba osmdesáti lety, a pokračuje dalšími zelenými plochami dále přes náměstí Interbrigády až k bubenečskému viaduktu.

(1) Fotografie parku z února 2008 si můžete prohlédnout ZDE.

(2) Park v Thákurově ulici byl vytvořen zároveň s výstavbou činžovních domů v Dejvicích ve 20. letech minulého století. Podle původní koncepce byly kolem centrální travnaté plochy vysázeny ve dvou řadách aleje lip stříbrných, které vytvářejí bohaté kyticovité koruny. Lip bylo původně 54. Během doby byla část stromů vykácena. Zatím poslední velké kácení proběhlo v roce 2006, kdy padlo celkem sedm stromů. Dnes je v parku 31 původních osmdesátiletých lip a sedm lip vysazených nově v roce 2006.

(3) Posudek Výzkumného ústavu krajiny a okrasného zahradnictví Silva Taroucy na lípy v parku v Thákurově ulici z roku 2006 si můžete stáhnout (PDF) ZDE.

(4) Odborný posudek potvrzuje, že většina stromů je relativně zdravých a perspektivních. Ke kácení bylo tehdy navrženo 9 neperspektivních stromů (v mezidobí bylo již 7 pokáceno), u 12 lip má být proveden zdravotní řez (snížení koruny) a 21 stromů – tedy přesná polovina –má být zachováno. Ještě důležitější jsou doporučení uvedená na konci posudku. U stromů, které budou zachovány, bylo doporučeno zvětšit stromové mísy, zabránit sešlapávání půdy v okolí kmenů a zabránit parkování aut těsně mezi stromy, čímž dochází k poškozování kmenů i zhutnění půdy.

Uvedená opatření nebyla dodnes provedena, takže pokud došlo ke zhoršení zdravotního stavu lip v Thákurově ulici, je přímým viníkem takové situace TSK. Kroky k účinné ochraně stromů měl podniknout také Úřad městské části Praha 6.

Odborný posudek doporučuje také dosadit celé aleje tak, aby byly kompletní – v roce 2006 totiž na některých místech, kde byly původně stromy (konkrétně část jedné z vnějších řad alejí), parkovala auta. Stejná je ovšem situace i dnes a stromy stále dosazeny nebyly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů