Čtvrtek, 28. března 2024

České Budějovice - Výstava Kde končí naše odpady? se přemisťuje

České Budějovice - Výstava Kde končí naše odpady? se přemisťuje
Výstava "Kde končí naše odpady?", kterou připravilo Sdružení Calla se z Jihočeské vědecké knihovny stěhuje na Magistrát (nám. Přemysla Otakara II. č. 1/ 2, 370 92 České Budějovice). V pondělí 25. února v 11:00 ji v hale za podatelnou otevře paní náměstkyně Ivana Popelová. Expozice potrvá do 14. března, poté se přemístí na týden na Pedagogickou fakultu a dále do Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích (26.3. - 18.4.). Na Den Země už bude v Lišově a do konce června ještě navštíví gymnázia a střední školy v Kaplici a Písku.

Výstava na 10 panelech podává přehled o jednotlivých druzích zpracování odpadů (kompostování, skládkování, spalování), zaměřuje se na situaci v Českých Budějovicích, informuje o odpadových zařízeních v našem kraji a srovnává zdejší podmínky s celkovou situací v ČR. Hlubší zájemce odkazuje na zajímavé internetové zdroje a nabízí informační materiály Součástí výstavy je i ukázka vzorků recyklovaných plastů a výrobků z bioplastu.

Cílem výstavy je upozornit na současnou situaci v odpadovém hospodářství v Jihočeském kraji, poukázat na běžně přehlížené souvislosti, motivovat návštěvníky, aby se nad ní zamysleli a podnikli něco ve prospěch např. snižování skládkování biologicky rozložitelných odpadů a zapojili se tak do řešení situace tam, kde právě žijí. "Můžou třeba začít sami kompostovat nebo požadovat po starostech, aby v obcích zavedli tříděný sběr bioodpadů", říká Petr Drahoš, realizátor výstavy a dodává: "Z první instalace mám radost, ohlasy jsou příznivé, škoda jen, že si někdo s informačními letáky odnesl i návštěvní knihu..."

Další informace najdete na www.calla.cz, kde bude brzy výstava v elektronické verzi dostupná.

Podrobnosti:

Calla - Petr Drahoš
tel.: 736 216 611
e-mail: petr.drahos@calla.cz
www.calla.cz

Výstava vznikla jako aktivita projektu „Jihočeské přírodní zdroje pro budoucnost“, který je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismuEHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů