Čtvrtek, 18. dubna 2024

Miliardy na obnovu Mostecka přicházejí pomalu

Miliardy na obnovu Mostecka přicházejí pomalu
Další čtyři miliardy korun k již schváleným 15 miliardám by měl v květnu uvolnit stát na úpravu krajiny po těžbě uhlí. Po jednání sněmovního rozpočtového výboru to minulý týden novinářům oznámil jeho předseda Přemysl Sobotka.

Celková částka, která by dorazila do severozápadních Čech na zahlazování následků těžby, by tak měla dosáhnout dvaceti miliard. Stát však zatím za objednané práce vyplatil jen 3,6 miliardy korun.

Rekultivace za miliardy totiž doprovázejí i půl roku se vlekoucí výběrová řízení či odvolání firem k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. A nakonec stejně zakázky většinou získávají jen velké stavební firmy, které menším firmám působícím přímo na severu Čech přenechávají subdodávky.

Další peníze pro doly

Důlní firmy musí podle zákona spořit peníze pro rekultivaci krajiny, kterou poškodily. Dnes je ve fondech dolů na jedenáct miliard korun. Kromě toho stát posílá zvláštní peníze na likvidaci následků dolování před rokem 1992. Tyto peníze opět pomáhají v první řadě hlavně dolům. "Je to logické. Jen důlní firmy měly vždy nejvíce možností, jak dát dohromady projekty na rekultivaci," říká bývalý vládní zmocněnec pro Severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

Připouští zároveň, že výběrová řízení na stavební práce jsou pro většinu firem z regionu prakticky nedostupná. Vyhrávat je mohou jen největší stavební firmy v zemi.

"Ale pár místních firem vždy dostane subdodávky," dodává Aubrecht.

Jedním z mála, kdo dokáže mezi největšími hráči obstát, je dceřiná firma Mostecké uhelné společnosti DTS Vrbenský. Letos získala firma další zakázku na sanaci krajiny po těžbě. Stavební práce ale zajišťuje sdružení firem DTS Vrbenský, další společnost ze skupiny Czech Coal-Rekultivace a Metrostav. "Do spousty soutěží však ani nejdeme, protože víme, že nemáme šanci uspět," říká Luděk Šatra z Rekultivační výstavby Most.

Zakázky se potýkají také s daněmi. Podle Heleny Veverkové z Hospodářské a sociální rady Mostecka jenom na DPH vrátí stavební firmy za zakázek až tři miliardy korun.

"Chceme najít řešení, jak se placení DPH vyhnout," sdělila Veverková ČTK. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa potvrzuje, že ministerstvo se chce problémem zabývat.

Všechno jde pomalu

Vydání 15 miliard korun na obnovu krajiny po těžbě uhlí schválila v roce 2002 vláda Miloše Zemana. Za hotové zakázky bylo zatím proplaceno jen 3,6 miliardy korun. Ministerstvo financí má ale uzavřené smlouvy na práce za dalších 4,6 miliardy.

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu už speciální meziresortní komise schválila celkem 288 projektů na sanaci krajiny. Dohromady za 11,5 miliardy korun.

Aby se výběrová řízení zrychlila, budou se jim podle předsedy sněmovního hospodářského výboru Oldřicha Vojíře kromě úředníků věnovat i najatí experti. "Výběrové řízení trvá i pět měsíců. Situace by se měla zlepšit. Paralelně s pracovníky ministerstva se tendrům budou věnovat čtyři externí firmy," řekl Vojíř. Zatím ale není jasné, jak budou firmy placené.

Náprava ekologických škod vyjde zemi odhadem až na 150 miliard korun. Podle mnohých politiků ale nestačí jen sanace území. "Krajina se musí vrátit do takové podoby, aby v ní zase mohli klidně žít lidé," tvrdí hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů