Pátek, 29. března 2024

Období vegetačního klidu skončilo

Období vegetačního klidu skončilo

Ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí upozorňují, že letošní období vegetačního klidu už je, vzhledem k panujícím klimatickým podmínkám, za námi. Obce, správci komunikací i všichni ostatní, kdo plánují či plánovali kácení dřevin by měli tuto skutečnost vzít v potaz.

Období vegetačního klidu obvykle trvá od začátku listopadu do konce března. Přírodě se ovšem poručit nedá. Letošní mírná a krátká zima je s největší pravděpodobností za námi a s ní i období vegetačního klidu. Stromy se již začaly chystat na nové olistění a rozkvět a ptáci začínají obsazovat svá hnízda. Pokud tedy o některých žádostech o povolení kácení dřevin bylo rozhodnuto kladně s tím, že je lze provést v období vegetačního klidu, pak je vhodné odložit kácení až na počátek listopadu.

Dřeviny, které svým stavem zřejmě a bezprostředně ohrožují život či zdraví občanů nebo hrozí škodou značného rozsahu na majetku, je samozřejmě možné pokácet i mimo dobu vegetačního klidu – za dodržení podmínek, které dává zákon o ochraně přírody a krajiny.

Česká inspekce životního prostředí je připravena provést kontrolu jakéhokoli podezření na neoprávněné kácení dřevin, rostoucích mimo les. Za tím účelem je i v letošním roce veřejnosti k dispozici telefonní číslo 731 405 072.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů