Pátek, 19. dubna 2024

Bulharsko: Starověké památky, skalní kláštery a překrásná příroda (2. část)

Minule jsme si v první části seriálu o bulharských památkách UNESCO představili čtyři památky. Dnes si představíme pět zbývajících.

Bulharsko: Starověké památky, skalní kláštery a překrásná příroda (2. část)

Starobylé město Nesebr bylo na Seznam UNESCO zapsáno v roce 1983 a nachází se na skalnatém poloostrově v Černém moři. Toto více než 3000 let staré město (patřící k nejstarším v Evropě) bylo původně thráckým sídlem, známým pod názvem Menebria. Na začátku 6. století se stalo řeckou kolonií. Ruiny města, jež se datují většinou do helénistické doby, tvoří akropole, Apollónův chrám, tržiště a zbytky thráckého opevnění. Další památky, které se zde nachází, pak pochází ze středověku, kdy byl Nesebr jedním z nejvýznamnějších byzantských měst na pobřeží Černého moře. Další zajímavostí v Nesebru jsou dřevěné domy postavené v 19. století, jež jsou typickým příkladem černomořské architektury své doby.

 

Národní park Pirin se nachází v jihozápadní části Bulharska ve stejnojmenném pohoří a od roku 1983 je zapsán na Seznamu UNESCO. Rozkládá se na ploše větší než 27.400 hektarů, v nadmořské výšce od 1000 do 2914 m. Nejvyšším bodem je hora Vihren. Na území parku najdeme kromě hor například vodopády, vápencové jeskyně, přibližně 200 pramenů, 180 jezer či borovicové lesy. Žije přes tisíc druhů savců a některé vzácné a ohrožené druhy. Zajímavostí jsou některé druhy flóry, jejichž původ se datuje až ke čtvrtohorám.

 

Rilský klášter byl založen v 10. století sv. Ivanem Rilským, poustevníkem kanonizovaným ortodoxní církví. Původně velmi asketický příbytek se postupně stal posvátnou památkou a po vzniku klášterního komplexu i jedním z nejdůležitějších duchovních a sociálních center středověkého Bulharska. Poté, co komplex na počátku 19. století vyhořel, byl kompletně znovu postaven v letech 1834-1862. Během osmanské nadvlády se stal symbolem národního uvědomění. Zdejší knihovna obsahuje více než 16000 svazků. Na Seznam světového dědictví byl klášter zapsán v roce 1983. Je jednou z nejnavštěvovanějších bulharských památek.

 

Přírodní rezervace Srebrna zahrnuje sladkovodní jezero přiléhající k Dunaji, rozkládající se na ploše větší než 600 hektarů. Domov zde nalézá více než 100 druhů ptactva (například pelikán, volavka, ibis, veslonos a další), z nichž některé patří k ohroženým. Dalších přibližně 80 druhů ptactva sem přilétá na zimu. Rezervace byla na Seznam UNESCO zapsána v roce1983.

 

Zatím poslední bulharskou památkou zapsanou na Seznam světového dědictví v roce 1985 je Thrácká hrobka v Sveštari. Byla objevena až v roce 1982 blízko stejnojmenné vesnice a její původ sahá do 3. století př. n. l. Její význam spočívá především v unikátní výzdobě plastikami stojících žen (odborně zvaných karyatidy) a nádhernými freskami.

Příště se podíváme na UNESCO památky v Ománu.

Chcete se podívat na unikátní letecké snímky Bulharska? 

Foto: Wikipedia, Picturesofbulgaria.com, Bghotelite.com

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů