Úterý, 23. dubna 2024

MARS nad zemí vyrábí elektřinu ze vzduchu

K nejkurióznějším, ale nikoli neproveditelným projektům, patří netradiční řešení usilující o využití volně dostupných zdrojů energie pomocí různých důmyslných zařízení, které bychom hledali spíše ve sci-fi než v běžné pozemské realitě.
MARS nad zemí vyrábí elektřinu ze vzduchu
Do této kategorie patří i pozoruhodný projekt americké společnosti Magenn Power s tajuplným označením MARS.

MARS, což je zkratka názvu Magenn Air Rotor System, je na webových stránkách projektu popisován jako "inovativní zařízení v podobě upoutané větrné turbíny lehčí než vzduch, rotující kolem horizontální osy působením větru a generující elektrickou energii". Elektřina je přenášena dolů po zhruba třísetmetrovém kabelu do pozemní základnové stanice k okamžitému použití, nebo k uložení do baterií pro pozdější využití, nebo předávaná do sítě. Mars je plněn héliem, což mu umožňuje dosáhnout větší výšky, než jaké dosahují běžné větrné turbíny, optimální pro potřebné větrné podmínky. Zachytává energii proudícího vzduchu a větru ve výškách 200 - 300 m z nízkých a nočních vzdušných proudů, které existují prakticky všude. Rotační pohyb MARSu vytváří rovněž tzv. Magnusův efekt, který vyvolává dodatečný vztlak, a udržuje MARS stabilizovaný a usazený na pozici kontrolované a vymezené lokace odpovídající pravidlům amerického federálního leteckého úřadu FAA (Federal Aviation Administration).

ZAČALO TO VZDUCHOLODÍ

Nutno podotknout, že nejde o šílenou vizi bláznivých fantastů, ale nápad profesionálů. Magenn Power se opírá o téměř tři desetiletí výzkumu a vývoje v oboru pokročilých materiálů a jejich struktury. Historie pozoruhodného projektu začala v roce 1978 při práci na designu sférické vzducholodě. V roce 2004 byla založena společnost Magenn Power, která si o rok později nechala řadu svých řešení patentovat a rok 2006 byl už ve znamení prací na prototypu a fluidní dynamické simulace. Letos by se už podle harmonogramu projektu mělo začít s výrobou předprodukčního prototypu a vlastních jednotek - jako první by měl přijít na řadu typ o výkonu 10 kW, jehož cena zatím není stanovena, ale měla by se podle informací výrobce pohybovat mezi 3 - 5 americkými dolary na watt výkonu. Pokud se ovšem výrobci podaří sehnat dostatek financí na realizaci projektu.

Magenn Power se je nyní snaží přesvědčit o výhodách, které MARS a řešení Wind Power Anywhere nabízejí oproti konvenčním větrným turbínám a dieselagregátům. K nim počítá hlavně možnost rozmístění doslova po celém světě, nízké náklady na provoz, vysoký výkon (podle výrobce dosahuje systém Magenn Air Rotors o 50 % lepší efektivity než nejlepší současné vrtulové rotory) a výhodnost pro životní prostředí.

LEPŠÍ NEŽ VĚTRNÍKY NA ZEMI A NA MOŘI

Systém nazvaný Wind Power Anywhere odstraňuje běžná omezení, s nimiž se potýkají běžné větrné či přílivové elektrárny. K jeho provozu nejsou potřeba pobřežní nebo přílivové lokality, aby zachytil nejlepší vítr. Má být schopen operovat rovněž v širším pásmu rychlostí větru jeho tvůrci uvádějí rozmezí od 6,5 km/h až po rychlosti větru převyšující 100 km/h. Efektivita systému je předpokládána na úrovni 40 - 50 %. To je velmi důležitý faktor, protože zdvojnásobení kapacity snižuje výrobní náklady na watt na polovinu.

Umístěn zhruba 300 m nad zemí může být MARS instalován blíže k síti, ale stejně tak ho lze rychle vyfouknout a přemístit do jiné lokality bez nutnosti budovat vysoké věže či vztyčovat těžké jeřáby. Větrné farmy mohu být umísťovány blíže k centrům, kde vznikají požadavky na dodávky energie, což umožňuje snižovat přenosové náklady a ztráty na trase. Mobilita je rovněž důležitá např. při řešení krizových situací v důsledku přírodních katastrof, kdy je potřeba zajistit elektřinu apod. Je šetrnější i k ptákům a netopýrům a má nižší úroveň hlukových emisí, tzn.vydává méně hluku.

Konkurenční systémy větrných generátorů používají vrtule s listy připomínající spíše dvourozměrnou strukturu, a pevné věže. MARS je uzavřený trojrozměrný objekt válcovitého tvaru. To nabízí vysoký točivý moment, nízkou startovní rychlost a skvělou výkonnost, uvádějí tvůrci projektu. Uzavřená koncepce umožňuje vyrábět rotory od malých rozměrů až po velmi velké za zlomek nákladů běžných u větrných elektráren obdobných parametrů.

MARS bude vyráběn s využitím pokročilých kompozitních materiálů používaných např. u moderních vzducholodí. Potahovou látkou jeho obalu může být např. tkanina založená na vlákně Dacron, nebo Vectran s vnitřní laminací z Mylaru, aby se dosáhlo minimální poréznosti. Vnější povrchová vrstva z Tedlaru bude poskytovat ochranu před ultrafialovým zářením, a zajistí vyšší odolnost barev. Všechny tyto materiály jsou již běžně k dispozici. Firma předpokládá (na základě zkušeností s balóny a nafukovacími vzducholoděmi) životnost takovéto elektrárny minimálně 15 let.

VŽDY PŘIPRAVEN! I NA NEJHORŠÍ...

Díky svému designovému řešení bude systém vždy natočen ve správném směru vůči větru a vzdušnému proudění, bez ohledu na momentální směr větru, deflekční disk zajistí, že jednotka se bude automaticky otáčet proti větru s využitím Magnusova efektu zajišťujícího dodatečný vztlak. MARS by měl v optimálních podmínkách operovat při rychlostech větru přes 28 m/s. Při extrémních větrných podmínkách by však zařízení mohlo být staženo na zem, a firma pamatuje i na případ, že by se utrhlo. V takové situaci by speciální zařízení v podobě trhacího lana vyřízlo otvor do obalu vzducholodě, a ta by bezpečně doplula zpět na zem.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů