Čtvrtek, 28. března 2024

Potkani vedou nad Pražáky co do množství 5:1

Potkani vedou nad Pražáky co do množství 5:1
Intenzita nové výstavby a mírná zima - tyto dva důvody stačily, aby výrazně vzrostlo množství potkanů v Praze.

K jejich počtu se odmítají odpovědná místa vyjádřit s odkazem na to, že hlodavce typické olysalým ocasem není možné spočítat.

Podle zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací, který nechtěl být jmenován, je však reálná možnost, že je jich již přes pět milionů.

Potkaní populace v Praze výrazněji roste už druhým rokem. "Na situaci mají podíl dvě mírné zimy za sebou a množství stavebních a výkopových prací," uvádí Milan Pešák, magistrátní radní pro oblast zdravotnictví. Přemnožení hlodavců se podle Pešáka týká zejména Prahy 8 a 9, kde byl zvýšený výskyt hlodavců hlášen v okolí stavby metra. Ohniska jsou i v okrajových částech města. "Mnoho nově postavených domů doslova sousedí s poli," říká Hanuš Wagner z deratizační firmy WSi.

Magistrát pořádá na potkany pravidelné "zátahy". Po několika měsících zimního klidu se deratizátory chystá do akce poslat 1. dubna. Protipotkaní komanda rozloží návnadu na předem vytypovaná místa, mezi nimiž letos nechybějí jinak dobré adresy jako Staroměstské náměstí nebo ulice v diplomatické části Bubenče.

Magistrát se na hubení myší chystá vynaložit obdobnou částku jako loni, tedy dva a půl milionu korun. "Před třemi lety byl rozpočet nižší, s vyhlídkou teplých zim jsme jej navýšili," dodává Pešák. Dvojnásobek toho, co magistrát letos vydá na válku s potkany instituce, jejíž zaměstnanci jsou s hlodavci v kontaktu zřejmě nejčastěji: Pražské vodovody a kanalizace.

Jako důvod masového potírání potkanů bývá nejčastěji uváděna skutečnost, že prosluli coby přenašeči chorob. "Mohou roznášet Weilovu nemoc, salmonelózu či tularémii," jmenuje Jaroslava Zelenková z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Zároveň ovšem přiznává, že u poslední várky potkanů, kterou její kolegové zkoumali, žádné choroby objeveny nebyly. "I když jsou zdraví, je na místě regulovat jejich počet. Množí se opravdu velmi rychle," říká Zelenková.

Deratizátoři potkaní populaci nejčastěji likvidují nástrahami s otrávenými granulemi. Ty způsobí smrt zvířat až několik dní po pozření; potkani jsou totiž dost chytří na to, aby k jídlu vyslali ochutnávače a počkali, zda nepojde. Podle Hanuše Wagnera jsou jedy v rámci možností bezbolestné. "Musí splňovat požadavky  ochránců   přírody  ," říká Wagner.

Zatímco pražské potkany čeká ještě necelý měsíc klidu, než si budou muset začít dávat pozor na nástrahy, v teplejších částech republiky už deratizátoři vyrazili do terénu. "Nebyla skoro žádná zima, takže máme práci o pár týdnů dřív než jindy," uvádí Jan Gajda, který myší zbavuje břeclavský region.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů