Pátek, 19. dubna 2024

Murcia: bio signály pro české dovozce

Region Murcia byl jedním z prvních, který ve Španělsku zahájil pěstování, produkci a vývoz bio potravin
Murcia: bio signály pro české dovozce
V lednu zorganizovala pražská kancelář Institutu rozvoje regionu Murcia obchodní misi do španělské oblasti Murcia. Jejím cílem bylo představit zástupcům relevantních českých firem možnosti dovozu potravinářských produktů v bio kvalitě na český trh. Následující řádky shrnují vybrané poznatky a příležitosti, které mohou zaujmout případné zájemce o spolupráci s tamními producenty.

Oblast Murcia, která se rozkládá na jihovýchodě Španělska, zabírá 11 300 km2. Svým 1,4 mil. obyvatel nabízí nejenom příjemné podnebí, ale hlavně úrodnou půdu. Není proto divu, že "motorem" jejího rozvoje je hlavně zemědělství a že se jí přezdívá "Zahrada Evropy". Na místní i zahraniční trh tak míří kvalitní zemědělské produkty, jako jsou např. broskve, meruňky, rajčata, citrony, melouny, saláty, mandle, víno a další.

EKOLOGICKÁ  PRODUKCE JDE HLAVNĚ NA VÝVOZ

"Region Murcia byl jedním z prvních, který ve Španělsku zahájil pěstování, produkci a vývoz bio potravin," připomíná Maria José Bernal, koordinátorka podpory obchodu Institutu rozvoje regionu Murcia. Začátky v 70. letech patřily ovoci a zelenině, následovala rýže, vinná réva, obilniny, mandle a další. V posledních letech zažívá  ekologická  produkce skutečný boom. V roce 2006 činila plocha obdělávané  ekologické  plochy 23 907 ha, oproti 84 ha v roce 1996. V loňském roce již tato plocha přesahovala 25 tisíc ha. Pokud jde o subjekty působící v  ekologickém  zemědělství, v roce 1996 zaměstnávalo 58 zemědělců a 4 podniky, o deset let později to už bylo 124 podniků a 752 zemědělců. "  Ekologická  produkce regionu dosáhla v roce 2006 hodnoty 55 mil. eur, z toho 90 % šlo na export," dodává Pedro José Pérez Saura, technický ředitel Rady  ekologického  zemědělství.

TIPY PRO SPOLUPRÁCI

> Na výrobu přírodních nápojů v bio kvalitě se specializuje společnost Laboratorios Almond. Jsou to výrobky ze sušeného ovoce, rýže, ovsa, mandlí nebo chininu. Firma nabízí také řadu rostlinných dezertů, jejichž základem jsou sušené plody, sója a rýže. Část produkce už do ČR dováží firma Country Life.

> Od roku 1990 zpracovává produkty  ekologických  zemědělců (dnes asi 4 tisíc, kteří pracují na 9200 ha půdy) sdružení Coato. Do jeho portfolia patří čerstvé ovoce a zelenina, mandle ve všech formách, olivový olej, mletá červená paprika, med, víno a kozí sýry.

> Pouze 1 % produkce firmy La Hondonera jde na španělský trh, zbytek tvoří vývoz - například do Francie, Velké Británie, Švýcarska, Rakouska a Skandinávie. V bio kvalitě dodává čerstvou zeleninu (např. brokolici, cuketu, řapíkatý celer, pomeranče, meruňky, broskve, nektarinky a melouny) a ovoce, které je částečně i v konvenční kvalitě a míří do Španělska a Ruska. Pro zajímavost, společnost zpracuje za 6 měsíců 1,2 milionu kusů řapíkatého celeru a ve svém mrazírenském skladu může uchovávat až 20 tisíc kusů.

> První firmou, která ve Španělsku od roku 1999 vyrábí bio konzervy, je Productos Bionaturales Calasparra (Probicasa). Jejím plánem je do 3-4 let převést veškerou produkci do bio kvality. V současnosti zařazuje do bio výroby džusy, příští rok bude vyrábět bio džus z pomerančů. Jeho doba spotřeby je dva roky před otevřením a 3-4 dny po otevření. Letos firma poprvé vyvezla bio produkty do České republiky. Její zástupci ale chtějí českého odběratele zachovat v tajnosti. Jinak produkce míří do Německa, Velké Británie, Francie, Rakouska a USA. Nabídka firmy zahrnuje kečup, marmelády, omáčky s kousky zeleniny a ovocné dřeně, které dodává společnostem vyrábějícím dětské výživy.

> Rodinná firma Panarro Foods, produkující ovoce a zeleninu, se zaměřuje i na bio marmelády (např. borůvkovou a pomerančovou) a bio džusy z koncentrátů nebo čerstvě vylisované. Nabídka (z plodů pěstovaných na 24 tisících ha  ekologické  půdy) zahrnuje např. pomerančovou, jablečnou či hroznovou variantu, s trvanlivostí 1 rok. Konvenční výrobky tvoří např. sterilované luštěniny (čočka, fazole, cizrna) a studená rajčatová polévky typu Gazpacho. Hlavní značkou firmy je Delizum, vyrábí ale i pod privátními značkami a značkami podle přání klienta.

> Základ vinařské produkce společnosti Casa de la Ermita tvoří odrůda Monastrell (80 % plochy ze 160 ha vinic). V bio kvalitě je 25 % produkce, která míří v lahvích nebo cisternách nejvíce do severských zemí, Německa a Nizozemska. Některá vína již do ČR dováží společnost La Caoba.

> Společnost BSI Corporación Alimentaria se kromě bio olivového oleje zaměřuje na zpracovávání vína z konvenčních i  ekologických  hroznů. Z místních zdrojů (Jumilla) produkuje z 90 % červené a z 10 % bílé víno. Její sklad pojme až 50 milionů litrů vína.

> Konvenční i bio víno je v nabídce vinařské firmy Bodegas Luzón. V bio kvalitě zpracovává 700 tisíc kg hroznů, což je zhruba 420 tis. litrů vína, tedy více než 500 tisíc lahví. Odrůdy červeného vína zahrnují Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Petit Verdot, bílé jsou Chardonnay a Macabeo. Jako jediné vinařství z oblasti má certifikát umožňující vývoz bio vína (včetně bio olivového oleje) do USA, kam také směřuje 80 % výroby.

> Výhradně na bio produkci (100 tun ročně) se zaměřuje rodinná firma Abellán Ecological Foods. Hlavně do Německa, Velké Británie, Francie a Portugalska míří např. ovocné džusy čerstvé a z koncentrátu, datle plněné čokoládou, gdoulová želatina Membrillo (konzumuje se s kozím sýrem jako dezert), Gazpacho ("tmavý" krém z červené řepy) a zeleninové marmelády s třtinovým cukrem i bez cukru.

> Bio kozí sýr tradičním řemeslným způsobem vyrábí rodinná firma Caprilac. Sýry z mléka od 800 koz zpracovává bez parafínů a antibiotik, pouze s využitím přírodní plísně. Podle délky zrání nabízí varianty měkký, polotvrdý a tvrdý. Ve fázi testování je zatím varianta obalená ve směsi mandlí a medu, vše v bio kvalitě. Celková produkce činí 4 tuny za měsíc, zajímavá je i velkoobchodní cena v tomto období: 13,30 eur za kilogram.

> Bio paprika, řapíkatý celer, melouny, brokolice, ředkve nebo cukety patří do nabídky společnosti Hortamira. Tento specialista na čerstvé ovoce a zeleninu produkuje také konvenční brokolici, řapíkatý celer, ledový salát, citrony nebo pomeranče. Firma zpracovává 50 tisíc tun ovoce a zeleniny ročně, 90 % jde na export - především do Evropy, včetně ČR a SR.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů