Sobota, 20. dubna 2024

Ekologickou havárii v Blatnici způsobila motorová nafta

Ekologickou havárii v Blatnici způsobila motorová nafta

V sobotu vyjely po 17. hodině profesionální i dobrovolná jednotka z Nýřan k ekologické havárii do obce Blatnice k podniku Dioss Nýřany. První jednotka lokalizovala místo odkud ropný produkt do potoka vytékal a instalovala provizorní nornou stěnu. Po příjezdu SDH byly vytvořeny další dvě sorbční norné stěny po proudu potoka směrem k rozdělovacímu vodnímu dílu mezi Vejprnickým a Lučním potokem (cca 500m po proudu).

Velitel zásahu nechal na místo povolat chemickou laboratoř HZS z Třemošné, následně pak zástupce životního prostředí ORP. Na místo se rovněž dostavil starosta města Nýřany a místostarosta obce Blatnice. Průzkumem družstva HZS u dálnice bylo zjištěno, že se jedná o motorovou naftu a bylo nalezeno místo, kde neznámý pachatel motorovou naftu vylil z mostíku do odvodňovací strouhy. Ve vydlážděné strouze se nacházelo velké množství motorové nafty. Toto místo jednotky ohradily zeminou a hráz zasypali sorbentem.

Po instalaci všech norných stěn a použití 40 kg sorbentu na vodu ukončil velitel zásahu záchranné práce. Na místě události rozhodl orgán životního prostředí o způsobu provedení likvidačních prací, a to se smluvní firmou D P Rekont. Jednotka HZS PS Nýřany byla odeslána na základnu a na místě události zůstala jednotka JPO II. Nýřany, která měla za úkol osvětlit místo události pro firmu D P Rekont a pro orgány životního prostředí. Chemická laboratoř odebrala vzorky z místa úniku a za každou nornou stěnou. Vzhledem k nízké teplotě nebyli příslušníci chemické laboratoře schopni provést analýzu na místě události.

Vzhledem k tomu, že Luční potok napájí chovné rybníky v Úhercích, byl o havárii informován i místostarosta obce Úherce. Bylo zajištěno preventivní uzavření přívodu vody do chovných rybníků. Následně, ve 20:25, bylo místo události předáno pracovníkovi referátu životního prostředí, který s firmou D P Rekont provedl likvidační práce.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů