Úterý, 23. dubna 2024

Zákon o předcházení ekologické újmě se vrací sněmovně

Zákon o předcházení ekologické újmě se vrací sněmovně

Praha - Nový zákon o předcházení ekologické újmě prošel v Senátu několika změnami, a vrátil se tak Poslanecké sněmovně k novému projednání. Povinnost zajistit zaplacení nápravy ekologické újmy mají mít i státní, nikoli jen soukromé firmy. Řízení o preventivních nebo nápravných opatření by mohli vyvolat ti, kterých by se ekologická újma přímo týkala, ne tedy jakákoli nestátní neziskové organizace. Zákon by se měl týkat škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách, stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na zdraví lidí.

Rozšířit by se měl také okruh provinění, za která by hrozila až pětimilionová sankce. Podle předlohy by postih hrozil firmám i jejich šéfům, kteří by neudělali nezbytná preventivní nebo nápravná opatření. Podle výboru by se ale pokuta měla vztahovat i na případy, kdy se instituce nebudou řídit pokyny pro provádění těchto opatření.

Ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík se snažil senátory přimět, aby předlohu schválili beze změn. Poukazoval například na to, že zákon s ročním zpožděním převádí do českého právního řádu evropské předpisy a Česku už kvůli tomu hrozí žaloba od Evropské komise.

Evropská směrnice, kterou zákon kopíruje, byla schválena jako reakce na velké ekologické katastrofy, mezi něž patřilo například znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle ní platit za nápravu škod.

Norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že evropské banky začnou po roce 2010 nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013. Finanční zajištění by si pak nemuseli pořizovat například ti, kteří prokazatelně nemohou způsobit škodu vyšší než 20 milionů korun, nebo ti, kteří vlastní ekologické certifikace.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů