Pátek, 19. dubna 2024

ČIŽP OI České Budějovice uložila pokutu 750 000 Kč za porušení zákona o odpadech

ČIŽP OI České Budějovice uložila pokutu 750 000 Kč za porušení zákona o odpadech

Česká inspekce životního prostředí, Oblastní inspektorát České Budějovice, uložila společnosti Aston, s.r.o. Tábor pokutu ve výši 750 000,- Kč za porušení zákona o odpadech.

Společnost porušila zákon tím, že provozovala zařízení ke sběru a výkupu odpadů v rozporu s povolením KÚ Jihočeského kraje. Za úplatu přebírala od podnikatelů různé odpady a soustřeďovala je ve svém objektu v obci Malšice na Táborsku.  Kromě ostatních odpadů zde uvedená společnost nashromáždila i odpady nebezpečné.

 Na provozovně v Malšicích  pak prováděla drcení odpadů (plastových či kartonových obalů se zbytky nebezpečných látek), a tuto drť soustřeďovala na dvoře provozovny v big-bagách zakrytých plachtou. Vedle těchto nebezpečných odpadů ukládala i  textilie znečištěné škodlivinami (např. ropnými látkami).

Způsobem, jakým společnost ASTON soustřeďovala odpady , bylo ohroženo životní prostředí. Především hrozil únik či vyluhování nebezpečných látek do povrchových nebo dokonce podzemních vod, či kontaminace zeminy v areálu provozovny.

Společnost se proti výši pokuty odvolala , MŽP však potvrdilo rozhodnutí ČIŽP(19.11.2006).

Mgr. Ivana Awwadová
mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů